ZAZOU BAZAR

ZAZOU BAZAR.

De zeventwintigjarige Bibi Kampstra, die samen met haar vader en nog een compagnon deze zaak runt, verwelkomt me met een overheerlijke cappuccino. “We zijn geopend in september 2019,” vertelt Bibi. “Ik heb een kunst- en toneelachtergrond en zocht een plek waar ik een podium kon bieden aan hedendaagse kunst. Dit pand leent zich hier uitstekend voor. Van een galerie alleen kun je niet leven dus zochten we naar ondersteunende middelen. Mijn vader is zowel DJ geweest als platenverzamelaar en zelf houd ik ook van muziek, vandaar onze exclusieve vinylcollectie. Daarnaast hebben we de winkel uitgebreid met mooie cadeauspulletjes als kleding, sierraden, tassen, zeep, homebrand voedselproducten en goede wijn met eigen etiket uit Zuid Duitsland. En we hebben een dagcafé. Al onze passies hebben we hier geclusterd.” De enthousiaste Bibi heeft een duidelijke visie: “Wij zijn heel bewust bezig met biologische, duurzame producten, vaak met een verhaal en we houden onze eco-foodprint zo laag mogelijk. De wijnen komen van een biodynamische wijnboer.” 

Coronacrisis 

Net zoals de meeste lokale ondernemers heeft ook Zazou Bazar last gehad van de Coronacrisis. “De zaak draaide een half jaar toen de horeca moest sluiten. “Dat was schrikken,” zegt Bibi, “maar omdat Zazou Bazar tevens een galeriefunctie en een winkelgedeelte heeft, mochten we op het cafégedeelte na open blijven. Toch zijn we twee weken helemaal dicht geweest om af te tasten of openen verantwoord was. Na veertien dagen begonnen klanten te vragen wanneer ze weer konden komen maar zelf stonden we ook te popelen; als je een nieuwe zaak hebt waar je hele ziel en zaligheid in ligt, dan wil je gewoon die deuren open gooien!” En dat gebeurde. Zelfs met aanvullingen in de vorm van een razendsnel gerealiseerde webshop én de verkoop van ijs. “Om toch wat traffic te genereren,” licht Bibi toe, “leek het ons een goed idee om schepijs te gaan verkopen. IJs is een charmant en klassiek product, iedereen wordt blij van een ijsje. We hebben kwalitatief zeer goed schepijs van een artisanale ijsmaker die werkt met lokale boeren, dus net als al onze producten is ook ons ijs eerlijk en biologisch.” 

De galeriefunctie moet opnieuw op gang komen. “Je kunt pas kunst verkopen na een mooie opening, en dat mag nog niet,” geeft Bibi aan. “We hopen dat we in augustus, als er weer evenementen georganiseerd mogen worden, een nieuwe expositie kunnen starten.” 

Groene Loper 

Zazou Bazar ligt in de Frankenstraat, vlakbij de Groene Loper. “Deze locatie begint steeds aantrekkelijker te worden,” zegt Bibi. “De buurt heeft een prettig karakter met verschillende authentieke winkels. De bewoners zijn divers; studenten, ouderen en multiculturele gezinnen. Het is er leuk wandelen en er komen steeds meer cafeetjes bij. Het wordt hier langzamerhand een centrum op zichzelf,” aldus Bibi Kampstra van Zazou Bazar.