Zaoleg nuijaor!

Soms valt je oog op iets waarvan je denkt: “Wat is het verhaal hier achter?” Ik fiets naar school. Kwart voor acht ’s ochtends, nog donker maar licht genoeg om een grote groep meeuwen op de Maas te zien. Heel dicht bij elkaar, als een wit eiland op het duistere water. Zoeken ze warmte bij elkaar? Geen idee, maar ik vind het mooi en bijzonder uitzien.

De kerstlichtjes aan de Hoeg Brögk heten me welkom in Wyck. Een grote vrachtwagen rijdt piepend achteruit het Cörversplein op. Ik fiets er omheen de Aw Brögk op en zie dan het stilleven op de muur: een grote bos rode rozen met ernaast een in tweeën gebroken worstje en een omgevallen wijnglas. Wat hoort daar voor een verhaal bij? Een huwelijksaanzoek met bloemen en een hapje en een drankje, maar het aanzoek viel verkeerd? Een relatiecrisis, waarbij hij
met rozen aan kwam, haar lievelingswijn en een fuetje om het goed te maken? Maar zij wilde niet meer en gooide alles op de rand van de brug?

’s Avond blader ik door de krant en mijn oog valt op de eerste regel van een overlijdensannonce: “En Sinterklaos, dee heet gezag, veer mage speule de gansen daag!” Ik lees het nog eens, en nog eens. Was de overleden meneer een fervent Sinterklaasfan? Heeft hij misschien zijn hele leven voor Sinterklaas gespeeld? Was het gewoon zijn lievelingsliedje? Welk verhaal zit er achter dat ene regeltje?

Verhalen. Iedereen heeft er een. Het verhaal van je leven. Een leven dat je hopelijk fantastisch kunt invullen. Met geliefden om je heen. Met een dak boven je hoofd en genoeg geld om je huis te verwarmen, boodschappen te doen en je goed kunt kleden. Misschien studeer je nog of heb je een fijne baan waar je ’s ochtends energiek je bed voor uit springt. En ben je gezond en fit. Zo’n levensverhaal willen we allemaal wel. Maar als je wieg op ‘de verkeerde plaats’ stond, is het allemaal een stuk moeilijker. Als er mensen zijn weggevallen van wie je hield wil je onder die dekens blijven liggen. Als je gezondheid te wensen over laat, als je zorgen hebt over je kinderen. Er zijn genoeg factoren die van je leven geen ‘feelgood-roman’ maken. Maar je kunt altijd iets veranderen. Niet alleen die eerste januari nodigt uit om opnieuw te beginnen, om ballast af te gooien. Elke ochtend waarop je je ogen opent kan een nieuwe start zijn. Als je niet blij bent met jouw levensverhaal, begin dan aan een nieuw hoofdstuk, aan een ‘deel twee’. En inderdaad, je hebt niet overal invloed op, sommige dingen gebeuren buiten je wil om. Maar er is genoeg dat je wel zelf in de hand hebt. Je verhaal hoeft niet te gaan over een fantastische carrière, wonen in een villa met zwembad of over verre reizen. Schrijf jouw verhaal over kleine dingen. Over samen een eenvoudig hapje eten bij kaarslicht. Over hoe je geniet van je familie. Over je fijne werk en prettige collega’s. Over dat je bezig bent met je dromen te realiseren.

Na schooltijd fiets ik naar huis over de brug. De rozen zijn weg. Ik hoop dat ze ergens in een vaas staan. Dat dit verhaal een fijne afloop kent. En dat jouw verhaal ook goed is. Dat het nog lang niet afgelopen is en je niet kunt wachten om er verder mee te gaan.

Zaoleg nuijaor!


Vivianne Rijnders©