Vrouwenrechtswinkel Maastricht

Vrouwen in regio Maastricht met beperkte financiële middelen kunnen voor juridische hulp terecht bij de Vrouwenrechtswinkel Maastricht. Vijftien vrouwelijke rechtenstudenten staan hier klaar voor persoonlijke juridische bijstand op allerlei vlak, van vrouw tot vrouw.

De hulpvragen die ze van vrouwen krijgen zijn heel uiteenlopend, vertelt bestuursvoorzitter Fabiënne Vliegen van de Stichting Vrouwenrechtswinkel Maastricht. “Hoofdmoot vormen zaken op het gebied van familierecht, arbeidsrecht en huurrecht, maar ook auteursrecht of strafrecht komen voorbij. We zijn van alle markten thuis. Vaak kunnen we meteen helpen, bijvoorbeeld door het schrijven van een brief aan een ex-partner of het opstellen van een ingebrekestelling of aanmaning. Als het tot een gerechtelijke procedure komt, dan verwijzen we door naar een ‘echt’ advocatenkantoor. We werken samen met meerdere advocatenkantoren in Maastricht.”

WAARDEVOL WERK
Als rechtenstudent is werken voor de Vrouwenrechtswinkel waardevolle praktijkervaring, maar het gaat vooral om die voldoening als je iemand écht kunt helpen, aldus Fabiënne. “Als eerstelijns juridische hulp sturen en begeleiden we vooral. We kijken wat haalbaar is voor de cliënte en verwijzen eventueel door naar het juiste loket. Soms is ook sociaal-emotionele ondersteuning nodig of praktische hulp van bijvoorbeeld – denk aan de toeslagenaffaire – een fiscalist. We merken keer op keer dat vrouwen niet goed weten waar ze terecht kunnen met hun juridische probleem. Als wij ze dan op weg helpen naar een oplossing, dan zijn ze blij en dankbaar. Dan kunnen ze verder. We krijgen elke week bedankmailtjes. Dat is zo geweldig aan dit werk.”

DUBBEL SLACHTOFFER
Of speciale rechtswinkels voor vrouwen nog steeds nodig zijn? “Absoluut. Natuurlijk is het met de positie van vrouwen elders in de wereld veel erger gesteld, maar ook in Nederland lopen vrouwen nog altijd tegen muren aan. Ze raken verstrikt in arbeidsrechtelijke conflicten omdat ze zwanger zijn. Of komen in een nadelige positie na een echtscheiding, waarin een ex-partner geen kinderalimentatie betaalt en het afdwingen van betaling moeilijk is. Sommige gevallen zijn echt schrijnend: een slachtoffer van mishandeling door de ex-partner (die inmiddels vastzit) kan geen woning krijgen, omdat het hele gezin bij de huurinstanties een code rood-indicatie heeft. Zo’n vrouw is dus dubbel slachtoffer.”

JUISTE LOKET
“Natuurlijk komen bij dit werk vaak emotionele aspecten kijken. Voor veel vrouwen is het dan fijn om met een andere vrouw te kunnen praten. Een actueel voorbeeld is ons Oekraïneproject dat Oekraïense vrouwen en kinderen wil matchen met Nederlandse gezinnen voor huisvesting. Van de Facebookgroep die hiervoor is opgezet (Oekraïne vluchtelingen NL) liep de inbox meteen vol met hulpvragen. Oók weer een teken dat vrouwen vaak niet het juiste loket weten te vinden.”

www.vrouwenrechtswinkelmaastricht.nl

INLOOPSPREEKUUR:
donderdagavond 19:00 – 21:00 uur
vrijdagochtend 10:00 – 12:00 uur
Franciscus Romanusweg 52
Maastricht