VOORZITTER KHN JOHN PAULUS OVER HEROPENING MAASTRICHTSE HORECA

Het aftellen is begonnen, of beter: is eigenlijk al weken bezig. Hoe dan ook. De openstelling van de horeca komt stap voor stap dichterbij. Hoewel er nog de nodige uitdagingen zijn, is de Maastrichtse horeca er klaar voor. Hoe de openstelling zal verlopen, de regels, wat we mogen verwachten? We vroegen het John Paulus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor de afdeling Maastricht & Heuvelland en zelf eigenaar van Café Forum en Café Paulus in Maastricht.

Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het, toen John begin 2020 besloot de rol van voorzitter van KHN op zich te nemen voor de regio Maastricht-Heuvelland. John: “Ik had er absoluut zin in en had voor mijzelf ook al een plan in mijn hoofd op welke verbeterpunten ik me zou gaan richten. Ik schatte in er zo’n halve dag per week mee bezig te zijn.” Echter op het moment dat hij het stokje over zou nemen in april vorig jaar, zag de wereld er door de pandemie heel anders uit. “Officieel en op papier ben ik voorzitter sinds oktober omdat de overdracht door corona werd uitgesteld, maar uitvoerend zijn mijn werkzaamheden al gestart in het voorjaar.” Een periode die voor de horeca in het hele land wordt overschaduwd door corona en alle uitdagingen die dit voor de sector met zich meebrengt. “Eigenlijk ben ik er sindsdien bijna fulltime mee bezig. Maar ik ben er heel blij mee, dat ik dit kan doen, juist in deze tijd. Dat ik vanuit deze rol daadwerkelijk iets kan betekenen voor mijn collega’s in de regio. Dat is mooi. ”

Speelbal
Hoe het met de Maastrichtse horeca gaat? Op het moment van het interview, hebben we met zijn allen immers net weer te horen gekregen dat de openstelling van terrassen met minimaal een week is uitgesteld tot 28 april. “Ik zal niet ontkennen dat het zwaar is. Dat het echt in je hoofd gaat zitten. De overlevingsmodus waarin we ons al maanden bevinden, went, maar ook weer niet. Dan spreek ik voor mezelf en voor mijn collega’s. Het feit dat we als horeca als een soort speelbal voortdurend heen en weer worden geslingerd, is buitengewoon pijnlijk.” Maar laten we vooral vooruitkijken. De stap naar heropening is hoe dan ook dichterbij.” John benadrukt nog wel dat we vooral niet moeten vergeten dat de openstelling van de terrassen misschien klinkt als een enorme stap, maar dit in de praktijk nog maar minimaal is. “Als je naar de horeca in Maastricht kijkt, gaat het om slechts 10% die van alleen terras gezond kunnen draaien. Restaurants en cafés die het van de binnenbezetting moeten hebben, zijn voorlopig nog niet aan de beurt. Bovendien levert het voor veel ondernemers complexe situaties op, want je bent afhankelijk van het weer en voor de inkoop van dagverse producten en de planning van je personeel, maakt dat het er niet gemakkelijker op.”

Samenwerking gemeente en handhaving
Hoe het openstellen van de terrassen eruit gaat zien voor wat betreft regelgeving, daarover is volgens John gek genoeg nog niet gecommuniceerd met de sector. John: “Naar verwachting zal dit nagenoeg hetzelfde zijn als vorig jaar zomer na de eerste lockdown. Met 1,5 meter afstand, een beperkt aantal plekken op het terras en mogelijk beperkte openingstijden.” We moeten de Maastrichtenaren en hun bezoekers, meestal fervent horeca bezoekers, voorlopig dus nog wel een beetje in toom zien te houden? John: “Ja, maar uit ervaring van vorig jaar weten we dat dat best wel meevalt. Mensen laten zich goed regisseren als je duidelijk communiceert. Men is over het algemeen graag bereid zich aan de regels te houden. Je merkt bovendien ook nog wel dat er een spanningsveld is tussen ‘heel graag willen’ en ook ‘onwennig aftasten wat kan en mag’. Niet gek ook.”

Weg omhoog
Wat handhaving betreft geeft John aan dat daar vorig jaar al goede afspraken zijn gemaakt tussen gemeente, handhaving en horeca. John: “Dat geldt nu wederom. Daar hebben we alle vertrouwen in. Voor de buitenwereld lijkt het misschien weleens dat handhaving en horeca niet altijd op één lijn zitten, maar we doen dit samen en hebben elkaar hierbij nodig. Als wij te maken krijgen met mensen die zich niet aan de regels houden, moeten we kunnen terugvallen op de hulp van handhaving. Andersom is handhaving erbij gebaat als wij ervoor zorgen dat de regels door iedereen gehandhaafd kunnen worden. We moeten elkaar hier dus vooral in helpen.”

Beweging in de stad
We zijn er dus nog zeker niet. Ons geduld wordt voorlopig zeker nog op de proef gesteld. John: “De openstelling van de terrassen voelt als een hele stap, dat geeft wel aan hoe zeer we hier allemaal aan toe zijn. Laten we het dan ook vooral zien als een eerste lichtpuntje. De weg omhoog is ingezet. Een eerste stap naar meer beweging in de stad; het moment dat horeca, retail en cultuur elkaar weer kunnen versterken, want uiteindelijk weten we inmiddels dat daar echt de kracht van onze stad zit, dat de een niet zonder de ander kan, om te kunnen bruisen.”