Voor wie brand jij een lichtje?

De dagen worden korter, de feestdagen komen eraan: tijd voor een moment van bezinning. En wat is een mooiere plek om dat te doen dan in de Slevrouwe, terwijl je een kaarsje aansteekt. Op de donkerste dag van het jaar, donderdag 21 december, wil het Kankeronderzoekfonds Limburg een zee van licht creëren in de mooiste kapellen, kerken en basilieken van Limburg, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. ROBIN BERBEN en SARAH VEENHOF, die beiden het fonds een warm hart toe dragen, laten hun licht schijnen over deze actie.

Kanker. Vroeg of laat krijgt iedereen in zijn of haar omgeving ermee te maken. Om onderzoek te kunnen blijven doen om kanker steeds beter te behandelen, is geld nodig. Met het doneren van een lichtje draag je bij aan baanbrekend onderzoek in Limburg.

“Deze actie raakt de ziel van de stad” begint Robin. “Die ziel is verbonden met leechskes en bougies. Het is onderdeel van onze cultuur en tradities en verbonden met deze tijd van het jaar, zeker straks met Magisch Maastricht. dat is prachtig. De winter wordt pas naargeestig na de feestdagen, als alle verlichting weg is. Ik vind het een fantastische actie.

Het idee ‘Voor wie brand jij een lichtje?’ is drie jaar geleden ontstaan vanuit een denk tank voor de Limburgse Decolletés. Een initiatief waarmee extra aandacht wordt gevraagd voor borstkanker in onze provincie. Het is de meest voorkomende vorm van kanker; 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt de diagnose. Onderzoek is dus van levensbelang.

En niet alleen onderzoek naar behandelmethoden door wetenschappers, maar ook zelfonderzoek. Toch rust daar nog steeds een soort taboe op, volgens Sarah. “De drempel om naar de huisarts te gaan is voor veel vrouwen nog erg hoog. Er wordt bijna niet over gesproken, terwijl het zó belangrijk is.” Die taboe proberen de twee te doorbreken met verschillende campagnes die ze al voor het Kankeronderzoekfonds hebben gemaakt. Soms met een knipoog. Omdat ze het juist bespreekbaar willen maken, net als praten over verdriet en emoties.

“Mensen vinden het vaak moeilijk om erover te praten. Maar soms mag je best zeggen dat het slecht gaat.” Na een succesvolle eerste campagne in 2021, specifiek gericht op borstkanker, is de actie sinds vorig jaar uitgebreid om aandacht te vragen voor alle soorten kanker. Want iedereen kan zo nu en dan wel een lichtje gebruiken. En als woorden dan tekort schieten, laat je daarmee toch weten dat je aan iemand denkt.

TRADITIE
Op de vraag ‘voor wie brand jij een lichtje?’ antwoordt Sarah “Voor mijn schoonmoeder, die op dit moment borstkanker heeft en door een zware tijd gaat.” Met haar vierjarige zoontje Pie, steekt ze regelmatig even een kaarsje aan als ze in de stad is. “Als ik hem dan vraag voor wie hij dat doet, geeft hij vaak hele lieve antwoorden. Een kaarsje opsteken is traditie en die wil ik graag doorgeven.”

Ook Robin neemt regelmatig een moment van bezinning. “Dan ga ik even in die prachtige, donkere kerk zitten en nadenken. Of gewoon een paar minuten voor me uit zitten staren. Ik brand er altijd drie: eentje voor mijn gezin, eentje voor de mensen die niet meer onder ons zijn en eentje voor een bepaald doel. Een kaarsje opsteken is traditie, daar hoef je niet per se gelovig voor te zijn.”

TEKST Stefanie Hollanders-van Oostrum
FOTO’S Peter van Hooren