Verkiezingen: RTV MAASTRICHT INFORMEERDE, DE STAD KOOS

Maastricht heeft gekozen.
Onze stad ging op 14, 15 en 16 maart naar de stembus vanwege de gemeenteraadsverkiezingen 2022. RTV Maastricht was er de afgelopen weken maar druk mee.

Want uiteraard wilde RTV Maastricht de inwoner van onze stad een evenwichtig beeld geven van wat er zoal te kiezen is. Nog nooit deden er namelijk zoveel partijen en kandidaten mee als tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maand. 23 partijen en meer dan 500 kandidaten. Waar moet je als zwevende kiezer beginnen? RTV Maastricht probeerde de keuze makkelijker te maken met de organisatie van debatten. Negentien partijen presenteerden zichzelf vlak na carnaval in een Engelstalig debat in de radiostudio van RTV Maastricht. Dit om ook de nog niet-Nederlandstaligen in Maastricht te overtuigen van waarom hij of zij op die partij moest stemmen. Mogelijk gemaakt door News in English, de afdeling binnen RTV Maastricht die lokaal nieuws in het Engels brengt.

Het is leuk om te zien hoe de verschillende lijsttrekkers op zo’n avond binnenkomen, de een heel zenuwachtig, de ander vol zelfvertrouwen of juist nonchalant”, vertelt Petra Malefijt van Centrummanagement. Ze reflecteert ook op de samenwerking met RTV Maastricht: “We hebben regelmatig overleg gehad over zowel de vorm als de inhoud van de avond en een goede manier gevonden om zowel onze voornaamste doelgroep, ondernemers, als de bewoners enigszins te informeren. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe het plan dat door de redactie en ons wordt gemaakt is, door een technisch team dat volledig op elkaar ingespeeld is, ogenschijnlijk zonder woorden op een mooie, dynamische manier in beeld wordt gebracht.” En heeft dat Petra’s eigen keuze dan makkelijker gemaakt? “Nee… en toch ook een beetje ja. Er zijn geen standpunten van bepaalde partijen naar voren gekomen die mij overtuigd hebben op hen te stemmen. Maar door de lijsttrekkers op zo’n avond als mens mee te maken, te zien hoe ze zich presenteren, waar ze
voor staan, maar ook hoe ze bijvoorbeeld met ons als organisatie omgaan, heb ik me wel wat meer verdiept in het programma van de lijsttrekkers die me als mens positief verrast hebben. Uiteindelijk worden dat toch de mensen die de beslissingen gaan nemen en als ik daar een goed gevoel bij heb, maken ze meer kans op mijn stem.”

LIVE VERSLAG VAN UITSLAGENAVOND
De verkiezingstijd werd voor RTV Maastricht afgesloten met een live verslag van de uitslagenavond vanuit het stadhuis. Daar wachtten op dat moment vele kandidaten op de resultaten, die om de twintig minuten vanaf het podium werden bijgewerkt. Vanuit de Prinsenkamer werden interviews afgenomen met de hoofdrolspelers, en in de hal van het stadhuis werden de laatste reacties op de tussenstanden verzameld. Het werd uiteindelijk een spannende en informatieve afsluiting van boeiende verkiezingen. En hoewel op deze avond de verkiezingen misschien ten einde kwamen, gaat RTV Maastricht nu een ander politiek proces op de voet volgen: de vorming van een coalitie.

TEKST Stephan van Appeven
FOTO’S Laurens Bouvrie (uitslagenavond),
Massimo Marigo (debatten)