Verkennersband Maastricht

Op een zonnige woensdagavond begeef ik me naar Riemst om een repetitie van SHOW- AND MARCHINGBAND MVB, beter bekend als De Verkennersband, bij te wonen. Ook praat ik met choreograaf en instructeur ALAIN GARNIER en met tweede penningmeester ROBERT GOOSSENS.

Buiten wordt gemarcheerd onder leiding van een instructeur. Het ziet er strak uit. “Hier oefenen ze een carrouselvorm,” legt Alain uit. “Dat is een werkvorm, geen onderdeel van de show. Door om de paar minuten te wisselen kun je
drie of meer verschillende oefeningen na elkaar behandelen. Je werkt met kleine groepjes zodat het beheersbaar en controleerbaar blijft.”

De Verkennersband is een toonaangevende muziekvereniging die streeft naar perfectie door het beste uit zichzelf te halen én veel plezier te hebben. “Onze club is uniek en vooruitstrevend op het gebied van mars en show,” vertelt Alain. “De enige in Limburg die show én marching doet, vergelijkbaar met een burgervariant van een militair orkest. Wij maken wel meer show en werken daardoor veel samen met organisaties die parades hebben, dat loopt meestal via impresario’s. Afgelopen jaar hebben we nog last gehad van de naweeën van corona maar voor volgend jaar hebben we weer veel aanvragen voor optredens in binnen- en buitenland. We zoeken altijd een goede balans en geven
nooit meer dan vijftien à twintig optredens per jaar. Er wordt wekelijks, en voor uitvoeringen wat vaker, gerepeteerd en het moet voor onze leden behapbaar blijven.”

ALLES IS MAATWERK
“Kwaliteit en inhoud zijn voor ons heel belangrijk,” gaat Alain verder. “We willen de mensen iets bijzonders bieden. Het visuele speelt een grote rol en de kwaliteit van het product zit in alle lagen: in de op maat geschreven muziek, het repertoire maar ook in de uniformen en het instrumentarium. Alles is maatwerk. Omdat we een relatief intensieve tak van sport beoefenen, zit er een hoge doorlooptijd in. Wij leiden zelf de kinderen van onze vereniging op, er komen regelmatig zijinstromers bij en alles kost geld. Niet alleen het opleiden maar ook de uniformen, schoenen en instrumentarium. Neem bijvoorbeeld onze trommels; vorig jaar hebben we nieuwe laten bouwen voor €1500,- per stuk. Deze zijn speciaal voor ons ontworpen met onze eigen kleuren erin. We proberen alles in relatie tot elkaar te zien, alles is doordacht en tot in alle lagen doorgevoerd. Het totaalplaatje klopt gewoon.”

WE WILLEN GRAAG EEN OPROEP DOEN AAN ONDERNEMERS OM ONS TE ONDERSTEUNEN
“Ons kostenplaatje is dus behoorlijk,” zegt tweede penningmeester Robert Goossens. “We zijn een organisatie waar redelijk veel geld in omgaat. Enerzijds is er de Stichting Huisvesting, anderzijds de Show- and Marchingband. Beiden volledig gescheiden maar het één kan niet zonder het ander. Gelukkig hebben we qua huisvesting veel vrijwilligers, onze manusjes van alles die elke zaterdag bezig zijn in ons clubgebouw aan de Malbergsingel 6. We kunnen onmogelijk alles laten doen. Maar buiten het gebouw dat geld kost, hebben we ook een stuk of tien docenten die betaald moeten worden, we hebben kleuterprojecten onder leiding van betaalde docenten, de dirigent van de senioren krijgt betaald, binnenkort moeten we nieuwe uniform-jacks laten maken. En met vijftig jeugdleden hebben we natuurlijk een hoge doorloop qua benodigd materiaal. Er is absoluut geen winstoogmerk en er gebeurt veel op liefdadigheidsbasis. Ondanks dat we zo zuinig en efficiënt mogelijk met ons geld omgaan moeten we aan fondsenwerving doen. Van sommige stichtingen krijgen we elke twee of drie jaar een bepaald bedrag, anderen doneren op projectbasis en vragen om een begroting van wat er gefinancierd moet worden. Daarnaast onderhouden we contacten met fondsen die subsidie geven voor leerlingen voor wie de opleiding te duur is. Fondsenwerving is helaas een moeilijke weg die erg in beweging is. We willen dan ook graag een oproep doen aan ondernemers om ons te ondersteunen. Wij kunnen daar een exposure voor teruggeven.”

ZIEN EN VOELEN
“Mensen moeten de Verkennersband ervaren,” stelt Robert. “Je moet het zien en voelen.” En dat doe ik vanavond. Ik ben diep onder de indruk van deze Show- and Marchingband. Ik krijg zo maar een uniek en in mijn ogen perfect concert. De repetities op woensdagavond zijn openbaar. Normaal gesproken in hun eigen gebouw aan de Malbergsingel, tenzij er een grotere repetitieruimte of buitenruimte nodig is. “De MVB is een project met vele lagen en vele onderdelen,” besluit Alain. “Van kleuters tot senioren, in totaal zo’n honderdveertig leden.Alles slijt en alles kost geld. We zijn daarom serieus op zoek naar sponsoren, bedrijven die zich met ons willen associëren en ons op jaarbasis willen steunen op een manier die voor het bedrijf belastingtechnisch aantrekkelijk is. Dat is hard nodig!”

Bezoek eens een repetitie of optreden; het raakt je tot in je diepste vezels. Praat met iemand van de leden en je voelt de liefde voor hun club. Steun onze eigen Show- and Marchingband MVB, eus eige Verkennersband. Meer dan de moeite waard!


Voor meer info: www.mvbmaastricht.nl