Van betekenis zijn in Sri Lanka

Zo’n breed mogelijke levenservaring opdoen. Dat vindt de eenentwintig jarige MARIT VANG uit Maastricht belangrijk. En daarom gaat ze op reis.

“De studie European Public Health aan Universiteit Maastricht was niet wat ik ervan hoopte,” vertelt Marit. “Aanvankelijk wilde ik deze afmaken, hij duurt maar drie jaar en die zouden vast omvliegen. Tot ik in december 2021 op vakantie
naar Curaçao ging en daar veel studenten ontmoette die allemaal een studie deden die ze wel écht leuk vonden. Dat opende mijn ogen. Thuisgekomen heb ik me direct uitgeschreven en me opnieuw ingeschreven voor studies die
veel beter bij me passen. En in die tussentijd wilde ik gaan reizen. De tijd om daarvoor te sparen was kort dus ik ben bij de organisatie Activity International gaan zoeken naar low-budget reizen. Ik kwam uit bij Sri Lanka waar ik vrijwilligerswerk kon gaan doen. Zowel het land als de werkzaamheden spraken me erg aan. Dus heb ik in de afgelopen drie maanden heel hard gewerkt bij ‘de Appie’ om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Dat is gelukt!”

IK WIL VAN BETEKENIS ZIJN VOOR DE LOKALE BEVOLKING
Marit gaat naar Galle, een Engels/Nederlands gekoloniseerde havenstad in het zuiden van Sri Lanka. “Daar kan ik veel backpackers ontmoeten, ook een doel van mijn reis; mensen van verschillende nationaliteiten leren kennen. Maar het belangrijkste is dat ik daar van betekenis kan zijn voor de lokale bevolking en tevens iets kan doen voor natuur en milieu. Ik doe mee aan twee projecten. Eerst ga ik werken bij een schildpaddenopvang. We helpen zieke of verzwakte schildpadjes herstellen zodat ze gezond weer de zee in kunnen. Schildpadden horen bij mijn favoriete dieren dus ik kijk er enorm naar uit. Daarna ga ik vijf weken lesgeven op een kleuterschooltje. Het gaat daar vooral om het aanleren van sociale omgangsvormen door middel van spelactiviteiten. Ook dat lijkt me geweldig. En gedurende de hele periode gaan we elke vrijdag het strand schoonmaken. Ik hoop oprecht met deze werkzaamheden net dat kleine verschil te kunnen maken.”

ALS HET EVEN KAN, GA DAN REIZEN
Marit gaat wonen in een huis met jongeren die allemaal meedoen aan de projecten van Activity International. “Ik zie mezelf daar al helemaal rondlopen. Over een week of zes hoop ik te kunnen vertellen dat ik geen heimwee heb, vriendschappen heb gesloten, dat ik redelijk kan surfen, vette tempels heb bezocht en vaak met lokale mensen heb gepraat. En dat ik veel schildpadjes heb geholpen en al heel bruin ben,” voegt ze er lachend aan toe. Marit heeft bewust gekozen om werk te doen dat niet in relatie staat tot de opleiding die ze wil volgen (Rechten of Criminologie), juist om zo’n breed mogelijke levenservaring op te doen. “Graag wil ik aan jongeren meegeven dat ze niet moeten blijven hangen in een studie die ze niet leuk vinden,” zegt ze. “Als je je afvraagt: ‘Doe ik wel wat ik wil?’ dan weet je al dat het niet zo is. Luister naar je onderbuikgevoel. En als het even kan, ga dan reizen! Nu is nog niemand afhankelijk van jou, daar moet je van profiteren. Later heb je verplichtingen genoeg, een volwassen leven vol verantwoordelijkheden. Dus sla nu je vleugels uit!”

Hoe het Marit vergaat in Sri Lanka, leest u in het volgende City Magazine Maastricht & Regio

TEKST Vivianne Rijnders FOTO Peter van Hooren