Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht verfilmt futuristisch toneelstuk (R)Evolutie.

Half april is Toneelgroep Maastricht gestart met de opnames van de speelfilm (R)Evolutie, die zich afspeelt in de nabije toekomst en waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt. De productie zou in het voorjaar als toneelvoorstelling in de theaters te zien zijn, maar als gevolg van de voortdurende coronamaatregelen is de voorstelling nu verfilmd. De afgelopen tijd is Cultura Mosae druk geweest met het werven van meer dan 100 figuranten voor de film. Verschillende vrijwilligers van Cultura Mosae figureren, maar daarnaast zullen ook leden van verenigingen uit het amateurveld van Maastricht en omstreken, zoals Zaank en Kemedievereiniging Maos en Neker, de Mestreechter Operette Vereiniging en de Harmonie Sint Petrus en Paulus Wolder-Maastricht te zien zijn. Maar wat is het eigenlijk voor een film? Servé Hermans, artistiek leider Toneelgroep Maastricht en regisseur van (R)Evolutie en Roos Aerts, uitvoerend producent Toneelgroep Maastricht, vertellen.

De opnames zijn inmiddels in volle gang. Kunnen jullie iets meer vertellen over het idee achter de film en wat we kunnen verwachten? “(R)Evolutie is een komedie, het is de eerste avondvullende speelfilm in het bestaan van ons gezelschap. De film speelt zich af in Limburg in 2040, een tijd waarin kunstmatige intelligentie vanzelfsprekend is. Je ziet op een pijnlijk grappige manier hoe ons alledaagse leven eruit gaat zien, onder invloed van artificial intelligence (AI) en Biotech. De hoofdrollen worden gespeeld door Angela Schijf, Bruno Vanden Broecke, Anniek Pheifer, Jouman Fattal, Michel Sluysmans en Michiel Blankwaardt.”

Hoe is het idee ontstaan?
“In het najaar van 2019 kreeg Servé de kans om bij Stadttheater Ingolstad in Duitsland het toneelstuk (R)Evolutie te regisseren dat gebaseerd is op het gedachtengoed van de Israëlische filosoof Harari. Een uitgerekte Black Mirror aflevering met humor op toneel, zo was de eerste inschatting van het stuk. Maar in de zaal wisselden de lachsalvo’s zich af met een groeiend gevoel van buikpijn. Zijn deze zwarte dystopische komedie, en het toekomstbeeld dat erin geschetst wordt, ons voorland? De voorstelling werd enthousiast ontvangen door pers en publiek. Vandaar dat we de voorstelling ook in Nederland wilden spelen. Toen bleek dat de maatregelen zouden voortduren, zijn we in gesprek gegaan met Pieter Kuijpers van Pupkin om van de theaterproductie een film te maken. Samen met Pieter hebben we in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, ook al de Zoomfilm Lockdown gemaakt en daarna de webserie Zuipkeet voor BNNVARA. Eddy Terstall heeft de toneeltekst bewerkt voor film.”

Waar vinden de opnames plaats?
“Het decor van deze film is het Limburg van de toekomst. De scenes worden opgenomen in de groene heuvels en in gebouwen en moderne villa’s ontworpen door Limburgse toparchitecten in Maastricht en omgeving. Ook vonden onder andere opnames plaats bij de ‘oude Noorderbrug krul’, de Tapijnkazerne, in en rondom de gebouwen van de universiteit, bij de Gashouder en het Kruisherenhotel.”

Waarom passen deze locaties goed bij de film?
“In tegenstelling tot wat we de afgelopen tijd beleefd hebben, zijn in de film juist grote delen van Nederland overstroomd en zijn miljoenen mensen uitgerekend naar Limburg gevlucht als ‘last resort’. We waren op zoek naar een ‘gated community’, een wijk waar alle in- en uitgangen afgesloten zijn, waar alle personages wonen. Tapijn en de gebouwen van de Universiteit Maastricht passen hier goed bij.”

De film (R)Evolutie is in het najaar van 2021 te zien in de filmhuizen en aan het eind van het jaar op televisie.
Houd de website van Toneelgroep Maastricht in de gaten.
www.toneelgroepmaastricht.nl