Teammanagers Lei Bovens en John Sliepen al 20 jaar hét regelduo van MVV

City Magazine besteedt iedere maand uitgebreid aandacht aan onze eigen voetballende trots, MVV. Nu er een frisse wind waait in de technische én de commerciele staf van us Sterrendragers, is de blik op een reële toekomst gericht. Iedere maand zullen we iemand die betrokken is bij de club uitgebreid aan het woord laten en wel in de rubriek ‘De ster die straolt’. Deze keer niet één maar twee MVV’ers in hart en nieren. LEI BOVENS en JOHN SLIEPEN vormen nu al voor het twintigste seizoen, het belangrijke en niet weg te denken teammanagement van MVV.

WAT HUN TAKENPAKKET ZOAL INHOUDT?

“Je kunt beter stellen wat wij níét doen”, zeggen John en Lei in koor. “Ons takenpakket gaat verder dan het elftalleiderschap tijdens wedstrijden”, vervolgt gepensioneerd bedrijfsjurist Bovens. “We zorgen voor onderdak van nieuwe spelers; begeleiden hen tijdens de voorbereidingsperiode en de medische keuring; gaan nieuwe spelers op het vliegveld ophalen; maken hen wegwijs in Maastricht en organiseren teambuildingsactiviteiten. Kortom, alles rond het team dat niet direct met voetbal te maken heeft. Door de jaren heen herkennen we situaties waar we iets aan moeten doen.”

John Sliepen, oud-docent Frans, somt nog een tiental taken op die hij en zijn kompaan Lei voor MVV uitvoeren. Sliepen: “Sommige jongens die een stage doormaken bij MVV hebben geen onderkomen. Dan regelen we een hotelkamer. Het komt zelfs voor dat we enkele van die jonge gasten thuis uitnodigen voor een etentje. Dan voelen ze zich sneller thuis. Bij MVV én in Maastricht. Dat is heel belangrijk. Voorbeeld. Ik zag ooit Facundo Bonifazi, een nieuwe speler uit Uruguay, in het hotel tegenover het stadion zitten. Moederziel alleen. Hij nipte aan een kruidendrankje dat in zijn geboorteland veel wordt gedronken. Ik heb hem opgehaald en een wandeling door Maastricht gemaakt en vervolgens thuis uitgenodigd. Hij was opgetogen. Zo’n jongen voelt zich dan direct een stuk beter.”

De opsomming van hun takenpakket is schier oneindig. Wat te denken van een bezoek aan de tandarts op zondagavond van een speler die plotseling kiespijn heeft; het geven van Nederlandse taalles aan buitenlandse spelers; het regelen van een BSN-nummer bij de gemeente Heerlen; het verzorgen van het wedstrijdsecretariaat; het opstellen van een rapport naar de KNVB als er een rode kaart is uitgedeeld; wekelijks overleg met de trainersstaf en, voegt Lei er lachend aan toe, het instuderen van het eerste couplet van het Mestreechs Volkslied met de scheidsrechter.

“Herinner jij je ook nog dat we die Bonifazi hebben leren fi etsen?”, vraagt Bovens aan vriend Sliepen. “En dat we ooit alle spelers uit het hotel moesten evacueren omdat de kamers nodig waren voor de gasten van Rieu?”. “En dat ze toen naar een camping in Schin op Geul zijn gebracht?”, vult Sliepen aan. “Ik was vlak daarna op vakantie in Riga. Kreeg ik een telefoontje met de mededeling dat het wc-papier op was en dat de winkels gesloten waren. Ik zat nota bene in Letland. Wisten die jongens veel.”

Veruit de meeste spelers denken dat het teammanagement een betaalde baan is en handelen daar ook naar. Totdat zij erachter komen dat Sliepen en Bovens vrijwilligers zijn die altijd, bij zowel uit- als thuiswedstrijden, de spelers, trainers en overige stafleden belangeloos terzijde staan. “Als die gasten dat ontdekken wordt er gelijk anders gereageerd”, zegt Lei Bovens. “Dan wordt ons werk nog meer gewaardeerd. Laatst kreeg ik van oud-MVV speler Thomas Verheydt, nu speler van Almere City FC, een bos bloemen terwijl hij me condoleerde met het overlijden van mijn vrouw Margo. Dat doet dan wat met je.”