Team kerkdiensten

Diverse MISSEN in de SINT SERVAASBASILIEK worden jaarlijks live uitgezonden door RTV MAASTRICHT. Een vast productieteam houdt zich telkens bezig met de registratie.

De nachtmis tijdens kerst, de drappeauzegening vlak voor carnaval en de paasmis; het zijn vaste momenten in het jaar dat RTV Maastricht de weg naar de Sint-Servaasbasiliek weet te vinden voor het rechtstreekse verslag waar de thuisblijvers dan naar kunnen kijken. Een vast team van vijf man weet dat het dan altijd samenkomt voor de nodige uurtjes in de kerk; beeldregisseur Jean-Peter Adams, geluids- en lichtexpert Tim Vogels, technicus Rene van Engeland en cameramannen Igor Heemels en Max Imandt.

Jean-Peter was vroeger tevens als technicus in dienst van de omroep, nu werkt hij op de trainingssectie van de luchtverkeersleiding. Het verslaan van de missen is nu pure liefhebberij en dat hij gelovig is, helpt ook mee. Hij is blij
nog altijd betrokken te zijn bij de omroep. Hij is al enkele jaren de aanvoerder van het team dat deze uitzendingen verzorgt. “Mijn eerste kerstdiner heb ik altijd met dit team. Jaarlijks eten we gezellig pizza of iets dergelijks aan de
mooiste tafel van de sacristie op kerstavond”, lacht Jean-Peter.

Door de jaren heen blijven Jean-Peter de nodige momenten bij van uit de kerk. Hij denkt terug aan de tijd van corona, waarin er een tijd geen mensen werden toegelaten bij de missen. “Dan sta je daar met de Deken, een paar van zijn assistenten en RTV Maastricht in een verder lege kerk. Een hele aparte gewaarwording. Mooi is dan wel om te zien hoe Maastricht waardeerde dat we via televisie de mis toch in de huiskamer brachten.” Ook de eerste mis van de pas tot priester gewijdde kapelaan uit India was een apart moment. “Omdat zijn halve familie vanuit elders in de wereld meekeek, hebben we het ondertiteld in het Tamil. Dat doen we er allemaal even bij!”

En de vader van Jean-Peter heeft ook nog een rol gehad in het geheel. “Omdat hij vanuit zijn vroegere baan bij de regionale omroep veel ervaring had met muziekregie heb ik hem de eerste paar jaar meegenomen tijdens de nachtmissen. Hij zat dan achter mij met de partituren en praatte mij door de muziekwerken heen. En zo hadden we op het goede moment de juiste beelden op televisie.”

Voorlopig is Jean-Peter nog niet van plan om te stoppen met de beeldregie bij de missen. De eerstvolgende mis waar hij met zijn team weer een rechtstreeks verslag verzorgt op RTV Maastricht is op zondag 9 april: de Paasmis.

TEKST Stephan van Appeven
FOTO Ronald van den Hoven