Succes voor 21 tinten Maastrichts wit

Op 23 september maakte wethouder Vivianne Heijen bekend dat de Gemeente Maastricht ‘launching customer’ is. Hogeschool Zuyd gaat met de 21 tinten Maastrichts wit een muurschildering krijgen die wordt gemaakt door studenten twee afdelingen van de kunstopleidingen. Voor Roger Heuts kwam dit als een mooie verrassing.

Chiquita Nahar, directeur van de kunstopleidingen, doet de hele coördinatie rondom dit bijzondere project. De studenten gaan onder leiding van hun stafdocent een muurschildering maken in entree van het gebouw aan het Herdenkingsplein. Het is de bedoeling van het kunstwerk dat het in het voorjaar van 2021 klaar is. Roger: “Het is geweldig dat jonge, aanstormende kunstenaars een monumentale muurschildering gaan maken met verf waarvan de tinten zijn vernoemd naar hun illustere Maastrichtse voorgangers.”

De kleuren van Maastricht

Het is niet alleen de kunstopleiding waar men enthousiast is over de wittinten. “Zowel professionele schilders als particulieren komen naar de winkel voor Maastrichts wit. Klanten ontdekken dat er vele gradaties wit zijn. Met dit concept voorzien we in een groeiende behoefte om de eigen smaak van klanten te ondersteunen”, vertelt Roger. “Samen met de klant kijken we naar de beste tint wit uit het gamma voor de ruimte waarvoor het bestemd is. Waar nodig vullen we dat aan met adviezen over ondersteunende kleuren en/of behang. Deze benadering, goed opletten wat de wensen zijn en die deskundig vertalen, maakt dat klanten heel tevreden zijn met de resultaten.”

Over wit

Wit is onmisbaar bij de defi ni.ring van het licht in de ruimte. Doek, papier, muurvlak, venster, porselein zijn ruimtes waarbinnen kunstenaars, ontwerpers en ambachtslui middels wit – licht en kleur – schaduw vormen definiëren. Om vormen onderscheidend tastbaar en zichtbaar te maken is er het spel van licht en donker. Wit maakt vorm, suggereert diepte. Het gamma aan witten in de kunst is schier oneindig. De tint wordt beïnvloed door de grondstof, de ondergrond en door de mate waarin kleur (pigment) is toegevoegd.

Roger hierover: “De diepte van de wittinten die ik wilde bereiken werd pas mogelijk toen ik de pigmenten anders ben gaan samenstellen, waardoor het mogelijk werd om deze speciale hoog gepigmenteerde verven te maken. Daardoor zijn de wittinten erg kleurvast; ze verkleuren minder dan de gangbare verven.

Kenmerken van 21 tinten Maastrichts wit

De hoog gepigmenteerde, duurzame en milieuvriendelijke watergedragen acrylmuurverf en acryllakverf uit het gamma 21 tinten Maastrichts wit zijn geschikt voor vele ondergronden. Verven en lakken hebben een kind-veilige formulering en voldoen ruimschoots aan de wetgeving betreffende VOS. De glansgraad gaat van 3% (zeer mat) voor muurverf tot 85% (zeer glanzend) voor lak. Het rendement van de lakken isongeveer 14 m2 per liter, van de muurverven is het rendement 7 tot 9 m2 per liter. De producten zijn verkrijgbaar in blikken van 1, 2 en 5 liter.