STUDENTEN-INITIATIEF ‘AAN TAOFEL’

Het opzetten van een student company vanuit de opleiding Commerciële Economie van Hogeschool Zuyd heeft geleid tot een fantastisch initiatief. Tweedejaarsstudenten Isa Close, Martijn Haane, Roëlle Losada, Mike Merkelbag en Fabian Out besloten deze opdracht te koppelen aan iets actueels: de coronapandemie. Een flink getroffen groep zijn de senioren, door deze studenten zo mooi de fundering van de maatschappij benoemd. Voor hen hebben ze een mooi project gerealiseerd. Bij Boekhandel Dominicanen doen Isa en Martijn hun verhaal.

“We zagen dat veel studenten een bedrijfje gingen opzetten middels dropshipping,” zegt Martijn. “Dat wilden wij niet, wij wilden eruit springen, iets unieks neerzetten waarbij we het productieproces van dichtbij konden meemaken. Maar wat? De tijd begon te dringen en we hadden nog niks. Toen we op een middag samen aan de koffie zaten, kregen we het idee om een kookboek te gaan maken. Niet zomaar een kookboek, maar eentje samengesteld door ouderen, om deze mensen tijdens de pandemie eens goed in de spotlights te zetten.”


Er werd een website en een Facebookpagina ‘Aan Taofel’ gemaakt. De groep ging aan de slag, in eerste instantie met hun eigen oma’s en opa’s. Via sociale media hebben ze ook voor hen onbekende senioren benaderd om een zo gemêleerd mogelijk kookboek te kunnen creëren. Het moest wel om typisch Limburgse gerechten gaan.


Isa: “We zijn bij alle senioren die mee deden ook daadwerkelijk aan tafel aangeschoven. Bij sommigen hebben we zelf mee gekookt en zijn bij de meeste mensen ook echt blijven eten. We schreven dan de recepten en de bijbehorende prachtige verhalen op, en maakten foto’s.” “Ik ben zelfs bij iemand die ik niet kende om vijf uur binnen gestapt en pas rond negen uur vertrokken en we hebben een topavond gehad,” vertelt Martijn. “Er ontstonden heel bijzondere gesprekken,” vult Isa aan. “Zelfs van mijn eigen opa en oma, met wie ik een heel goede band heb, hoorde ik dingen die ik nog niet van hen wist, heel speciaal.”


En zo realiseerden Isa, Martijn, Roëlle, Mike en Fabian waardevolle momenten tussen verschillende generaties, gecombineerd met heerlijke Limburgse gerechten met een verhaal. De doelstelling van het project, senioren uit hun eenzaamheid halen en er een Limburgs recept met een verhaal aan over houden, is zeker bereikt.

Natuurlijk ontbreken in het boek de recepten voor bloodweurs, tête de veau, zoervleis, forel
mèt heite bliksem, knapkook, plekskeskook én een echte Limburgse vlaoj niet. De studenten wilden zelf ook iets bereiden om hun betrokkenheid te vergroten en hebben een grummelevlaoj gemaakt. Ook dat recept staat in het boek. Smaakt het naar meer? “We gaan dit gewoon in elke provincie doen,” lacht Martijn.

Een felicitatie aan deze studenten voor het realiseren van dit mooie project is zeker op zijn plaats!