Stagiair RTV Maastricht

De 20-jarige MATHIJS BECKERS is de nieuwe STAGIAIR op de BEELDREDACTIE van RTV Maastricht. Hij loopt tot en met februari 2024 mee en is verheugd af te sluiten met het verslag van carnaval. “Mooi dat ik dat nog net meemaak hier.”

Mathijs is afkomstig, net als veel andere camerastagiaires, van het VISTA College in Heerlen. Daar volgt hij de opleiding tot AV-specialist, waar hij net aan het tweede jaar is begonnen. Dat Mathijs de opleiding volgt, was niet bepaald een langgekoesterde wens. “Na de havo te hebben afgerond, wist ik echt niet wat ik wilde. Ik heb uitgebreid met studiebegeleiders rondgekeken. Uiteindelijk kwam ik AV-specialist tegen en heb ik me daarin verdiept. Het mooie eraan vind ik dat het niet elke dag hetzelfde is en je op verschillende plekken terechtkomt.”

DE RICHTING ‘OMROEP’
Hoewel bij de opleiding pas komend studiejaar aandacht wordt gegeven aan het journalistieke werk van bij een omroep, koos Mathijs toch al om nu een stage te kiezen bij een televisiezender. “Tot nu toe werden we vooral opgeleid in het maken van video’s voor evenementen of artiesten.” Dat Mathijs RTV Maastricht koos als stageadres, is bepaald geen verrassing. “Ik kom hier ook vandaan. Hoe leuk is het dan om voor de stadszender van Maastricht te werken?” De eerste indruk van Mathijs, die zijn eerste maand net erop heeft zitten, is uitstekend. “Ik had het meer bedrijfsachtig verwacht. Dat je binnenkomt, serieus aan het werk gaat en collega’s weinig spreekt. Dat is hier bepaald niet het geval. Een heel informele sfeer.”

UITDAGINGEN
Mathijs merkt dat zijn stageplek hem voor de nodige uitdagingen stelt. “Het is de kunst om terug te komen op de redactie en altijd wat te hebben. Ook moet je kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen, zoals laatst: we deden een interview over een onderwerp en van daaruit werden we getipt over een heel ander onderwerp waar we direct ook een interview over afnamen. Dan moet je snel schakelen. Ook leer je met snelheid werken. Op school heb je weken om een opdracht af te ronden, hier moet een item die avond nog op tv.”

DE TOEKOMST
Uiteindelijk moet Mathijs zijn stage in februari afronden met een zelfgemaakt item in de stijl van het stagebedrijf. “Ik ben nu dagelijks bezig met het nieuws, dus het zal een filmpje in de vorm van het nieuws gegoten zijn.” Waar hij na zijn stage en opleiding terecht gaat komen, heeft de 20-jarige nu nog geen idee over. “Ik wil nu overal nog een beetje rondkijken. Of dat nou bij evenementen is, bij een omroep of in de filmindustrie. Ik heb nog niet voldoende gezien om een keuze te maken wat me het leukst lijkt.” Dat hij in ieder geval blij wordt van wat hij doet, blijkt uit het volgende: “Het verrast me dat ik hier aan het eind van de dag niet de behoefte heb om af te schakelen van het werk. Want dat is het leuke aan dit vak: het is ook echt leuk werk.”

TEKST Stephan van Appeven
FOTO’S Ronald van den Hoven