Scheiden is meer dan een convenant en ouderschapsplan

Scheiden is meer dan een convenant en ouderschapsplan. Bijna 40 procent van de huwelijken strandde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo’n 15 procent lag. Wat komt er allemaal bij een scheiding kijken? Welke beslissingen en afspraken moeten er gemaakt worden bij een scheiding? Hoe ben je getrouwd? Wat zijn de stappen die je moet doorlopen? Moet je naar de rechter? Het is belangrijk dat de scheiding goed wordt afgehandeld. Bij goed afsluiten is de kans namelijk veel groter op een nieuw begin. Zeker als je ook nog samen tot de gemaakte afspraken in het convenant komt. 

Een scheiding verloopt globaal als volgt: 

Stap 1: Scheiden of niet? 

Stap 2: Het gesprek met partner en kinderen 

Stap 3: Van alles regelen 

Stap 4: Samen afspraken maken en vastleggen 

Stap 5: De scheiding officieel maken 

Wanneer je wil scheiden komen er veel vragen op je af. Wat moet je regelen rondom het (huur)huis en eventuele hypotheek? Met welke kosten krijg je te maken? Welke afspraken moet je maken over de kinderen? Hoe zit het met de alimentatie? 

Bij een scheiding maken jij en jouw toekomstig ex-partner onder meer afspraken over wonen, geld en de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. 

Een scheidingsconvenant is een overeenkomst tussen jou en je partner. In het convenant staan alle afspraken die jullie samen gemaakt hebben over de gezamenlijke bezittingen. Zoals over geld, de huur of koopwoning en de spullen. Hebben jullie kinderen? Dan moet er ook een ouderschapsplan opgesteld worden. 

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Of heb je een geregistreerd partnerschap met kinderen onder de 18 jaar? Dan moeten jullie voor de scheiding naar de rechter. Woon je samen? Dan zijn jullie niet verplicht om een scheidingsconvenant op te stellen. Maar, het kan wel verstandig zijn. Zeker als de financiële belangen groot zijn of jullie samen een woning in eigendom hebt. 

Hoeven jullie niet naar de rechter? Dan kunnen jullie het geregistreerd partnerschap ontbinden met een scheidingsconvenant. Het scheidingsconvenant moet nog wel door een ambtenaar van de burgerlijke stand worden ingeschreven in de registers. 

Bij ASA Groep hebben we gecertificeerde mediators en geregistreerde Financieel Echtscheidingsadviseurs. Wij begeleiden jullie tijdens deze turbulente periode op zowel het juridische als financiële gebied. Mediation wordt in Nederland steeds populairder, maar niet iedereen is nog bekend met deze manier van conflictbemiddeling. Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie allebei. Je probeert er samen, in harmonie, uit te komen. Hierdoor zijn de kosten bij een mediation traject vaak lager. 

Mediation heeft veel voordelen: 

• beide partijen denken na over een oplossing voor het conflict; 
• beide partijen houden zelf de volledige regie in het oplossen van het conflict; 
• mediation verloopt sneller dan een juridische procedure; 
• mediation is informeler dan een juridische procedure; 
• bij mediation hoeven partijen zich niet te beperken tot juridische argumenten; 
• alles wat ter sprake komt tijdens mediation is vertrouwelijk. 

DUUR VAN EEN SCHEIDING 

Afhankelijk van jullie situatie duurt een scheiding 2 á 3 maanden, inclusief de procedure bij de rechtbank. Soms kan het korter, soms duurt het langer. 

GRATIS KENNISMAKING 

Tijdens een gratis en vrijblijvend informatiegesprek vertellen wij jullie graag over onze werkwijze, de scheidingsprocedure en over de kosten. Een eerste kennismaking duurt ongeveer een uur. 

Regiobank Maastricht | ASA Groep Makelaars 

Berceusestraat 46 | 6217 EK Maastricht 

043 – 36 39 575 | www.asagroep.nl 

HENRI 

BORGIGNONS