Samen vieren beter dan de boosterprik

Beter dan de boosterprik

Mijn dochter stuurde me een appje: “Mama, het is zo amazing hier!” Het was de eerste zaterdag na de persconferentie die de versoepelingen aankondigde. En zij was in de stad. Winkelen met vriendinnen, op een terras zitten, genieten van mensen om haar heen. Dat is zeker ‘amazing’. Het is misschien een van de weinige voordelen van die lockdown; dat ook jongeren de dingen die ze voorheen als heel normaal beschouwden, nu op waarde schatten en er dubbel van genieten.

De gesprekken blijven er maar over gaan. Corona in de kassarij. Corona in wachtkamer bij de tandarts. In telefoongesprekken. Op de televisie. Wanneer kunnen we dat nou eens helemaal loslaten? Naast COVID gaat het leven van alledag immers door. Er worden baby’s geboren en er gaan mensen dood. We werken, doen boodschappen, eten en slapen. Er ontstaan relaties en er struikelen relaties. We genieten van een wandeling met een ‘coffee to go’. Een vriendelijke meneer komt de bestelde maaltijd bezorgen. Sneeuwklokjes luiden de komst van de lente in. De vuilniszakken worden op andere dagen opgehaald. En de ras-optimisten naaien hun vastelaovendspekske.

Zou er een ‘Prins vaan groet Mestreech’ gevraagd zijn? Zou er überhaupt iemand “JAO!” op die vraag geantwoord hebben? En zo komen we toch weer uit op corona. Het zal toch niet zo zijn dat dit virus weer de pekskes in de kast laat hangen? We hebben carnaval harder nodig dan ooit. Althans, de meesten van ons. Ik ken er ook die zeggen dat ze blij zijn ‘als die onzin niet doorgaat’ maar daar word ik boos van. En nog meer negatieve emoties kunnen we er in deze tijd niet bij hebben. Want het is geen onzin, dit feest. Oké, je hoeft er niet van te houden, maar onze Vastelaovend is cultureel erfgoed. Onze Vastelaovend is een spel waarbij de Prins de macht overneemt van het stadsbestuur en samen met het volk drie dagen feest viert. Alle regels los laat. Wel binnen de sjraom. Binnen de normale fatsoensregels dus. Niemand kwetsen, niet over iemands grenzen heengaan. Maar heerlijk samen onbezorgd plezier maken. Waarbij het bier rijkelijk vloeit. Dat was ‘vroeger’ in plastic bekers. Maar dat mag niet meer. Dus zouden we ons pèlske weer lekker ouderwets in een glas kunnen drinken. Maar wie heeft er ooit een brandschoon glas met Carnaval gehad? Dat was een van de regels van mijn moeder, toen ik veertig jaar geleden (jeetje!) voor het eerst zonder ouders op stap ging: “Lèt op totste e zuver glaas krijgs!” En ja, ik heb altijd aan de andere kant van de lippenstiftafdrukken gedronken. Maar hoe kun je aan de andere kant van omikron-afdrukken drinken? Of wellicht over een maand weer van een andere variant? Gewoon niet aan denken, is dat een optie? Goed voor de weerstand, als we allemaal wat extra virusdeeltjes binnen krijgen. Werkt misschien nog beter dan de boosterprik. En is nog gezelliger ook.

Zjezeke, laat het besluit alsjeblieft zijn dat we carnaval mogen vieren. Dat zou de wachtlijst van psychologen en andere therapeuten ter bevordering van ons geestelijk welzijn aanzienlijk verkorten. Ik hoor her en der dat er groepen zijn die van alles aan het organiseren zijn in de stad. Alternatieve carnavalsactiviteiten. Met looproutes. Alle respect en echt, ik ben een bijzonder optimistisch mens, maar looproutes met carnaval? Mensen lopen op zaterdagmiddag in nuchtere toestand nog aan de verkeerde kant van die loeigrote pijlen op de grond in de Grote Staat! Laat staan hoe het in enigszins beschonken toestand zal gaan. Maar we zullen zien. Ik heb in elk geval de Vastelaovends-cd’s (lekker ouderwets) al in mijn autootje liggen en ben voorzichtig aan het bedenken welk pekske ik aantrek. We komen er wel. Als we maar SAMEN mogen VIEREN. HET LEVEN VIEREN MET VASTELAOVEND. Met of zonder looproutes.

Tekst Vivianne Rijnders Foto’s: Jean Pierre Geusens