RUST & PLEZIER IN ELK MAASTRICHTS KWARTIER

RUST & PLEZIER IN ELK MAASTRICHTS KWARTIER.

Vanuit de ‘Corona Denktank’ waar Centrummanagement in participeert, is in de afgelopen tijd alles op alles gezet om de stad binnen alle maatregelen goed en veilig toegankelijk te maken. En we zijn goed op weg. De beweging in de stad neemt toe, netjes in één richting. De vertrouwde aanblik van volle terrassen is er weer. Het leven in de stad komt weer op gang. Geniet je liever nog even in de luwte? Kies dan eens voor een van die fijne Maastrichtse kwartieren tijdens de zogenaamde daluren. Een rustig rondje stad? Zo doe je dat! 

Dwalen tijdens daluren 

Met het versoepelen van de maatregelen, neemt de drukte in de stad toe. We hebben het gemist om onze favoriete plekjes te bezoeken en nu mag het weer. En gelukkig maar, want de stad en haar ondernemers hebben het hard nodig. Toch is spreiding van bezoeken nog een belangrijk thema. Duik dus eens de kleine zijstraatjes in naar een van de ‘Maastrichtse Kwartieren’. Die stadsdelen waar je beslist nog de ruimte vindt om je rondje stad te vervolgen. Helemaal als je kiest voor bepaalde momenten. In het overzicht tref je de zogenaamde piek- en daluren in de stad aan. Zoals je ziet, zijn er nog heel wat uren in de week waarop het aangenaam rustig is… 

1 Stokstraatkwartier 

Het meest ‘luxe stukje stad’. Zo lees je vaak in gidsen over Maastricht. En dat klopt: want het stadsdeel kent prachtige, exclusieve boetieks. Als shoppen niet je doel is, is het rondom de Onze Lieve Vrouwekerk heerlijk om met een ijsje in de hand rond te wandelen, historie te snuiven, mooie gevels te spotten (kijk ook even omhoog) en oké, om dan toch ook even in die mooie etalages te kijken. 

2 Jekerkwartier 

Maastricht en het Franse ‘Joie de Vivre’. Het wordt vaak in één adem genoemd. Mocht je niet helemaal begrijpen wat men daarmee bedoelt: Dwaal af naar het Jekerkwartier. Het stukje stad langs de oude stadsmuur, bij het stadspark, waar het kleine riviertje de Jeker doorheen kronkelt. Smalle straatjes, historische panden, verscholen terrasjes en kleine winkels met lokale lekkernijen. Dat Franse? Dat proef, voel en zie je hier! 

3 Sphinxkwartier 

De Maastrichtse geschiedenis is er een van vestingen in de Romeinse tijd, belegeringen in de Middeleeuwen, maar ook van noeste arbeid en het begin van de industriële revolutie. Dat laatste, dat voel je nog een beetje in het rauwe, industriële Sphinxkwartier. Misschien wel het meest jonge en ‘upcoming’ stadsdeel van dit moment. Hier moet je zijn voor hippe hotspots, een internationale vibe en Maastricht zoals je haar misschien nog niet kent. 

4 Wyck 

Oost en West; als je beide kanten bezoekt, ontdek je Maastricht op zijn best. Toch? Wyck en Maastricht horen gewoon bij elkaar. Deze plek aan de Oostzijde van de Maas, is soms net iets minder druk, maar minstens (of juist daardoor) zo gezellig met kleinschalige en lokale hotspots om te eten en te drinken, te slenteren, te shoppen en iets lekkers te scoren voor thuis.