RTV Maastricht vastelaovend 2023

Het is bijna zover: halverwege februari viert Maastricht weer carnaval. De stadsomroep zet vóór en tijdens de vastelaovend alles op alles om via de diverse kanalen de sfeer er al goed in te krijgen.

En daar is RTV Maastricht al een tijdje mee bezig. Zo werd op 22 januari de nieuwe stadsprins uitgeroepen en daar werd live verslag van gedaan. Een dag eerder was er ook voor het eerst in de historie de benoeming van een stadsjeugdprinsenpaar, een eer die ten deel viel aan twee kinderen van CV De Kikkers. En op 25 januari werden de vlaggen van de diverse carnavalsverenigingen gezegend in de Servaasbasiliek; een mis die tevens door RTV Maastricht live werd uitgezonden. Verder zijn er de jaarlijks terugkerende elementen: vrijwilligersprogramma Vitrien portretteert de wijkprinsen en op televisie kan men genieten van de nodige vastelaovendsclips.

POSTER
En uiteraard is er ook weer de carnavalsposter. Voor het vierde jaar op rij bracht RTV Maastricht een poster uit voor de stad. De eerste drie versies kwamen van de hand van kunstenaar Famke Rousseau, dit jaar mocht Jacqueline Klingenstijn met de kwast in de weer. Wat ook anders was dan in de eerste drie jaar, is dat nu de stad mocht meebepalen wat er op die poster te zien moest zijn. Programmamaker Erwin Lennarts bezocht diverse Maastrichtenaren die allemaal een element noemden dat Jacqueline moest meenemen in haar kunstwerk. “Het Mooswief, de tuut friet, de Servaasbrug, de extravagante kleding en het kanon; Jacqueline heeft het er allemaal in verwerkt en het is een supermooie poster geworden”, aldus Lennarts. Het origineel wordt wederom aan de hoogste bieder verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar het goede doel. Dat is dit jaar de Kunstketel,een samenwerkingsproject tussen Trajekt en Kumulus, om de kunsteducatie in Wittevrouwenveld te bevorderen.

VRIJDAG EN ZATERDAG VÓÓR CARNAVAL
En ook het daadwerkelijke carnavalsweekend is RTV Maastricht helemaal rood, geel en groen gekleurd. Om te beginnen op de vrijdag vóór vastelaovend (17 februari). Dan zendt RTV Maastricht ‘Vastelaovend same’ uit, een radioprogramma van 09.00 tot 17.00 uur, dat ook op televisie te zien is. Gepresenteerd door diverse radiovrijwilligers van de zender. “Dat wordt een boonte störrem aan vastelaovendsmuziek waar ook de wijkverenigingen bij betrokken worden. Geweldig om op te warmen voor de drie zware maar plezierige dagen”, zo vertelt Erwin.

De zaterdag vóór carnaval is de overdracht van de macht weer terug van weggeweest, na enkele jaren corona. “Met de laatste keer Annemarie Penn-te Strake als burgemeester. Benieuwd of ze trombone gaat spelen of gaat zingen”, blikt Erwin vooruit.

CARNAVALSZONDAG
Op carnavalszondag is het één en al spektakel bij RTV Maastricht. Om te beginnen met het ‘insjeete’ van de vastelaovend en het optrekken van het Mooswief. In de middag gevolgd door een live verslag van de optocht. Erwin: “Met in de commentaarpositie naast mij niemand minder dan Theo Bovens, oud-gouverneur. Heel leuk, want hij is een carnavalskenner bij uitstek. Dat doet me terugdenken aan heel wat jaren geleden, toen we het uitroepen van de prins
niet live deden maar opnamen. Na het monteren voorzagen Theo en ik de beelden van commentaar, standaard onder het genot van een kop erwtensoep en een Eelske.”

TEKST Stephan van Appeven FOTO Ronald van den Hoven