RTV MAASTRICHT rondom de VASTELAOVEND.

Of en in welke vorm carnaval dit jaar plaatsvindt, is nog hoogst onzeker. Dat geldt dus ook voor de programmering van RTV MAASTRICHT rondom de VASTELAOVEND. Over wat er sowieso te zien zal zijn, vertelt Erwin Lennarts in deze editie.

Rascarnavalist en programmamaker Erwin Lennarts produceert in de weken voorafgaand aan de drie gekke dagen zijn jaarlijkse rubriek ‘Opwerme veur Vastelaovend’. In een carnavaleske studio ontvangt hij gasten, waarmee hij de kijker warm probeert te maken voor carnaval, in welke vorm dit ook zal zijn. Deze items worden dan tijdens de carnaval nog eens herhaald bij RTV Maastricht.

ITEMS
Wat is er zoal te zien? Omdat er dit jaar naar alle waarschijnlijkheid geen stadsprins wordt uitgeroepen, is er ook geen prinsenportret. Daarom wordt met diverse oud-prinsen teruggekeken op hoe zij carnaval vierden in hun jaar en hoe ze dat nu doen. Schrijver Ad van Iterson daarnaast gaat op enkele relevante plekken korte verhalen over de vastelaovend voordragen. Dit zijn anekdotes die hij eerder in een boek bundelde. Hij zal tevens een oratie houden over carnavalsliedjes uit onze stad. “Hij heeft wat over de liedjes ontdekt, maar wat ga ik nog niet verklappen”, aldus Erwin. Ook zijn er interviews met carnavalsartiesten zelf. Bijvoorbeeld met De Köp, die al jarenlang achter elkaar het MVK winnen. Er is ook ruimte voor geschiedenis: er wordt in de archieven van het RHCL en Limburgs Museum gedoken op zoek naar historische beelden. De fragmenten worden van commentaar voorzien door mensen die er meer over kunnen vertellen.

POSTER
RTV Maastricht gaat dit jaar daarnaast wederom de eigen carnavalsposter presenteren. Voor het derde jaar op rij komt de stadsomroep met het verzamelobject, gecreëerd door kunstenaar Famke Rousseau. “We aan deze op een ludieke wijze presenteren. De dag erna is de poster verkrijgbaar op verschillende afhaalpunten in de stad.”

CARNAVALSDAGEN
Rondom de carnavalsdagen zelf is nog veel onzeker. Zeker is dat de drapeauzegening dit jaar live te volgen is bij RTV Maastricht op carnavalszondag. Hierbij worden de vlaggen van carnavalsverenigingen in de Sint Servaas-basiliek gezegend voor de aankomende carnavalsperiode. Omdat het er niet naar uitziet dat er een optocht zal zijn dit jaar, wordt die dag ook een oude Bonte Störrem uitgezonden. Dan zal er in de middag ook, net als vorig jaar, een programma gemaakt worden in samenwerking met de Tempeleers. Dit om toch de vastelaovendssfeer er een beetje in te houden, in het geval dat de traditionele manier van vieren niet toegestaan is. Verder is er sowieso de Top 111 op radio en televisie, waarbij op carnavalsmaandag diverse DJ’s de 111 leukste carnavalsplaten aan elkaar praten. De dinsdag erna staat in het teken van de Zate Hermeniekes, waarvan oude optredens, vastgelegd door Hans en Yvette Wijnands, worden getoond.

IN HET BLOED
RTV Maastricht doet er in ieder geval alles aan de sfeer er goed in te houden. “Vastelaovend zit in t dna van de Maastrichtenaar. Of je nou wel of niet buiten kan vieren; al doe je t in de kelder, met je ‘pekske’ aan, wat te drinken in je hand en muziek op goed volume. Je kunt het feest niet verplaatsen naar de zomer. Met genoemde programma’s willen we de thuisblijvers toch nog wat sfeer bieden”, besluit Erwin.

TEKST Stephan van Appeven
FOTO’S Ronald van den Hoven