RTV Maastricht juni 2023

Afgelopen maand bezochten tweedejaars van het BERNARD LIEVEGOED COLLEGE het kantoor van RTV Maastricht. De studenten kregen middels een ‘bliksemstage’ van twee uur een indruk van hoe het reilt en zeilt bij de stadsomroep.

Na een introductie van directeur François Lenaerts over het bedrijf in de foyer van de Bankastudios, werden de zeventien leerlingen aan het werk gezet. Eerst gingen zij naar buiten waar ze een snelcursus interviewen voor camera kregen onder leiding van cameramannen Ronald van den Hoven en Igor Heemels. De ene leerling was daarbij de interviewer, de andere mocht de camera bedienen.

RADIO
Daarna splitste de groep zich in drieën en kregen ze om en om een workshop in een andere ruimte. Lucas Lejeune, die stage loopt bij de omroep, wachtte de leerlingen in de radiostudio op, waar zij oefenden met het voorlezen van een nieuwsbulletin. En het is en blijft radio, dus ook het aankondigen van een plaat hoorde tot het takenpakket.

MONTAGE EN REDACTIE
Een etage lager verzorgde cameraman Igor Heemels een montagesessie in één van de editruimtes. Hij liet daarbij in grote lijnen zien hoe opnames verwerkt worden tot een kant en klaar product dat uiteindelijk op televisie en social media te zien is. Scholier Rowan werd hier wel enthousiast van. “Het is cool om te zien hoe je fragmenten in elkaar laat overgaan.” Een ruimte daarnaast vertelde Stephan van Appeven, de coördinator nieuws van de omroep, hoe een dag op de redactie uitziet. Van de ochtendvergadering tot het plaatsen van de berichten op de diverse kanalen, werden daarbij belicht.

JEUGD
Het bezoek van het Bernard Lievegoed College is geen toeval. RTV Maastricht zoekt al een tijd de samenwerking met diverse onderwijsinstellingen. Aan de ene kant als beroepsoriëntatie voor de student, aan de andere kant hoopt RTV Maastricht de jeugd te laten kennismaken met de lokale omroep en wellicht te enthousiasmeren om ooit iets met media te doen. Kion is één van de leerlingen die zijn hand opstak toen in groepsverband de vraag gesteld werd of zij zich in de toekomst voor een dergelijke organisatie zien werken. “Het spreken voor de radio vondik het vetst”, aldus de leerling.

TEKST Stephan van Appeven FOTO’S Ronald van den Hoven