RTV MAASTRICHT de straat op

Deze zomer kunnen de kijkers van RTV MAASTRICHT gezellig meespelen met een quiz. DE KINT GEER EUR EIGE STAD – STRAOTKWIS wordt dan dagelijks uitgezonden na het nieuws.

De nieuwe quiz heeft elementen in zich van twee eerdere spelprogramma’s van RTV Maastricht. Te weten de geschiedenisquiz Kint geer eur eige stad? (2016 en 2018) en het kennisspel Quizut! (2019 en 2020). “We gaan de straat op
en laten mensen foto’s zien van gebouwen, straten en bekende Maastrichtenaren. De vraag is wie of wat ze zien op de foto. Niet al te moeilijk en heel open om aan mee te doen”, vertelt presentator Erwin Lennarts. Toch wil de omroep niet alleen amuseren met de quiz, maar ook aan een stukje educatie doen. “Na een goed beantwoorde vraag van de deelnemer, krijgen de kijkers thuis nog wat extra informatie over hetgeen op de foto te zien is.”

PRIJZEN
Uiteraard kunnen de deelnemers bij drie goede antwoorden ook wat winnen. Een koffiemokje met daarop de tekst ‘teske koffie’, aangeboden in samenwerking met Maastricht Marketing. “Alleen de koffie moeten de winnaars zelf regelen. Het ‘teske’ krijgen ze van ons”, grapt Erwin.

DEELNEMERS
Voor de opnames van de dertig afleveringen van de Kint geer eur eige stad – Straotkwis bleven de makers bewust weg uit de binnenstad. “Zoals de naam al verklapt, willen we weten hoe goed mensen hun eigen stad kennen. We mikken dus echt op de Maastrichtenaren. En omdat het centrum volloopt met toeristen en Rieu-gangers, loop je geregeld tegen iemand aan van buiten de stad. Engelsen, Australiërs en Canadezen weten immers niet wie Armand
Peereboom van de Tempeleers is.”

REACTIES
Maastricht kent haar eigen stad behoorlijk goed, merkt Erwin op. “De meesten hadden toch een behoorlijke kennis. Opvallend was echter wel dat politici nog niet goed op het netvlies staan. Raadsleden en wethouders werden door de deelnemers vaak niet herkend.” Volgens Erwin is de kracht van de quiz dat het ook leuke reacties oproept bij de deelnemers. “Zo vertelde een deelnemer, die een foto kreeg van de Tapijnkazerne, dat haar vader vroeger hier gezeten had. Iemand anders moest raden in welke wijk een bepaalde straat lag. Laat die man nou net vroeger in de straatnamencommissie van de gemeente hebben gezeten.”

Kint geer eur eige stad – Straotkwis is tot en met 25 augustus elke werkdag te zien bij RTV Maastricht na het nieuws. In het weekend worden alle afleveringen van die week nog eens herhaald in een compilatie.

En ook u willen we kans laten maken op zo’n mooi teske koffie. Dan moet u het antwoord op onderstaande vraag mailen naar kintgeereureigestad@rtvmaastricht.nl:
Het Mariamonument is een monument ter ere van de Maagd Maria en vier heilige bisschoppen van Maastricht en staat sinds 1952 op het kruispunt van de Stationsstraat en de Wilhelminasingel in het stadsdeel Wyck. Welke 4 bisschoppen staan hier afgebeeld? Een bonuspunt is te krijgen als u ook de bijnaam weet van het monument.