RTV Maastricht 8-2022

Ze zijn al de nodige locaties meeverhuisd met RTV MAASTRICHT. Want als je aan je duizendste uitzending toe bent, zoals het geval is bij het radioprogramma BLUESPOTTING, dan loop je als makers al een tijd mee. Op 10 OKTOBER beleeft het programma, dat in het teken staat van bluesmuziek, de JUBILEUMSHOW.

Jos Potting is presentator en samensteller, Benn Stegerman is de gastheer en houdt zich bezig met handen spandiensten rondom het programma en Alexis Dalebout zit achter de knoppen. Dat is de verdeling bij Bluespotting, elke maandag tussen 20.00 en 22.00 uur te horen op de radiozender van RTV Maastricht. “Blues kent vele kleuren en die willen we allemaal bedienen. Je hebt al verschillen in blues tussen die uit Chicago, New Orleans, Memphis, maar ook dichter bij huis zoals Nederland, Duitsland en Scandinavië. Ook variëren we tussen snelle en langzame nummers. Of tussen grote bands met blazers of solisten. Het is elke keer een puzzel bij de samenstelling”, vertelt Potting. Volgens hem moet de waarde van blues niet worden onderschat. “We hebben het hier over een hele grote muzikantenscene. Het is eerlijke en emotionele muziek. Als een blueszanger zingt dat hij pijn heeft, dan heeft ‘ie dat ook echt. Dat is bij popmuziek wel eens anders. Ik noem blues altijd geleefde muziek.”

AFLEVERINGEN
In 2006 maakte Potting zijn eerste Bluespotting op RTV Maastricht, daarvóór was hij met het programma al een tijdje in Meerssen aan de slag. In 2022 was er voor het eerst in al die jaren Bluespotting enkele weken geen uitzending. “We hadden vakantie. We waren vier weken ertussenuit. Normaal als we op vakantie gingen, namen we de show thuis al eerder op.” In het programma probeert Jos bij iedere artiest een weetje te vermelden. Ook is er aandacht voor live bluesconcerten in de buurt en schuiven er artiesten aan. “Maar de hoofdzaak blijft muziek”, verzekert hij. Om de week wordt overigens in het tweede uur van Bluespotting plaatsgemaakt voor rootsmuziek. John Dauven presenteert dan Rootstime.

HOOGTEPUNT
Als Jos een hoogtepunt moet noemen dan denkt hij terug aan het Southern Blues Festival, destijds georganiseerd in de Roda-hal. Daar werd een gezamenlijke uitzending van allerlei bluesprogramma’s in de regio gemaakt. “Er was een speciale studio ingericht, iedere maker kreeg een uur. Allerlei artiesten kwamen langs. Opeens had je wereldsterren aan tafel, waar je normaal gewend bent om alleen regionale bands te interviewen.” Maar ook de eerste uitzending na corona wordt door de heren als een hoogtepunt gezien. “We zijn al wat ouder en dus voorzichtiger. We hebben lang vanuit thuis het programma gemaakt.”

JUBILEUMUITZENDING
De jubileumuitzending op 10 oktober duurt niet de gebruikelijke twee uur, maar vier uur. En deze wordt niet live uitgezonden vanuit de gebruikelijke studio, maar vanuit de foyer in de Bankastudios. “Er hebben al een aantal muzikanten toegezegd en die nemen hun instrument mee. Ik hoop ook dat er makers van andere bluesprogramma’s aanschuiven, zodat we mooie gesprekken over deze muziek kunnen hebben, vier uur lang.”