RTV Maastricht 6-2021

Al sinds 2008 is Mariska Reneman het gezicht van de commerciële afdeling van RTV Maastricht. Adverteerders die op wat voor manier ook reclame maken via de stadsomroep, komen in contact met haar.

Adverteerders bij RTV Maastricht maken reclame bij het grootste mediaplatform van de stad, dat via haar kanalen twee op de drie inwoners bereikt, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek. En daar zijn de vele kijkers uit omliggende gemeenten nog niet bijgeteld. Mariska Reneman zag door de jaren heen een hoop veranderen binnen haar werkveld. Zo heeft er een verschuiving plaatsgevonden van reclame maken via tv en radio naar online mogelijkheden, bijvoorbeeld voor de 45.000 volgers via social media. Zo zijn banners op websites, een post op social media of een pre-roll (korte advertentie voor een video die je na tien seconden kunt wegklikken) tegenwoordig aan de orde van de dag.

Reclame maken op tv of radio
Dat betekent niet dat de televisie- en radiocommercial verleden tijd is. Integendeel. Volgens Mariska zijn dat nog juist hele aantrekkelijke advertenties die nog goed scoren, zo blijkt uit de positieve geluiden die ze krijgt van trouwe adverteerders. “Potentiële adverteerders denken vaak dat alleen nog maar ouderen televisie kijken. Dat valt echt reuze mee, zo merk ik. Ik hoor regelmatig dat studenten na het stappen onze zender nog even opzetten voor het laatste nieuws. Ik ken daarnaast echt heel veel veertigplussers die nog gewoon elke avond voor de buis hangen. Sterker nog: ik hoor zó vaak dat mensen ook daadwerkelijk om 19.00 uur klaar zitten om het nieuws van RTV Maastricht te kijken. Het is heel aantrekkelijk om rondom het nieuws je commercial voorbij te zien komen als bedrijf.” Er zijn nog meer voordelen van een tv-commercial, bemerkt Mariska. “Komt zo’n filmpje op social media voorbij, bekijkt men het heel vluchtig en scrolt dan verder. Bij televisie zit men letterlijk op de bank te kijken en zien ze de hele commercial. En vergeet niet dat een commercial constant terugkomt in de carrousel. Je komt dus om het half uur voorbij bij RTV Maastricht.” Adverteren via de beeldkrant (dagelijks te zien tussen 15.00 en 19.00 uur) is ook een mogelijkheid. Dan komt een advertentie zo’n twintig seconden in beeld en dat dan meerdere keren in die vier uren. Tijdens die beeldkrant speelt de radio op de achtergrond. Radiospotjes die op dat moment voorbijkomen, zijn dus dan ook op televisie te horen.

Kosten
Mariska bemerkt dat reclame maken via RTV Maastricht echt niet duur hoeft te zijn. “Vanaf 30 euro per dag is het bij ons al mogelijk je boodschap aan een groot publiek te tonen. Ik geef daarbij ook het advies dat het beste past bij jou als ondernemer.” En dat Mariska zelf ondernemer is (eigenaar van de kledingwinkel Vintage for Kids in Meerssen) helpt daarbij. “Een kant en klare commercial door ons laten maken, kost enkele honderden euro’s. Dat is een eenmalige investering, maar dan heb je wel een professioneel filmpje. Een commercial die je niet alleen door ons kunt laten uitzenden, maar ook kunt gebruiken voor je eigen website of social media.” Het is slechts één voorbeeld van wat er op de prijslijst staat die Mariska meeneemt naar haar klanten. Gelukkig kan ze altijd schermen met de positieve impact van een lokale omroep. “Je hebt er als lokale ondernemer veel meer aan om je commercial uit te zenden op een lokale zender dan dat je dat doet via nationale media. Iemand in Groningen zal echt niet snel naar Limburg komen om jouw product te proberen. De mensen die in jouw regio wonen, doen dat wel.”