RTV Maastricht 4-2022

RTV Maastricht is recent gestart met twee nieuwe programma’s. Talkshow MAASTRICHT BELICHT zag het levenslicht en snel daarna werd ook MAASTRICHT NEXT, als onderdeel van Magazine Maastricht, toegevoegd aan de televisiegids.

Al lang was er die gekoesterde wens binnen RTV Maastricht om een wekelijkse talkshow op poten te zetten waarin er gesproken wordt over wat de stad bezighoudt op dat moment. Die is er nu in de vorm van Maastricht Belicht. De talkshow wordt inmiddels elke vrijdag na het nieuws uitgezonden en het hele weekend vervolgens herhaald. Wekelijks is er aandacht voor drie onderwerpen, die worden aangevuld door een column van of schrijfster Vivianne Rijnders of stadsfotograaf Laurens Bouvrie en een weekoverzicht. Politici zijn graag geziene gasten in Maastricht Belicht. De nodige wethouders zijn inmiddels aangeschoven.

PRESENTATIE
Presentatie is de ene week in de handen van Christianne Schreuder, de andere week van Stephan van Appeven. Beiden zijn ook verantwoordelijk voor de inhoudelijke samenstelling. “Maastricht Belicht is een programma waar je dat stukje verdieping kunt geven aan het nieuws, waar een regulier nieuwsitem zich niet voor leent. Net even kunnen doorpraten over onderwerpen om interessante feiten of aspecten, al dan niet persoonlijk, aan het licht te brengen. Want er komt ook een stukje human interest bij kijken”, vertelt Christianne. Stephan vult haar aan: “Tot nu toe is het een feest om te maken. Dat begint al vroeg in de week wanneer we brainstormen over de mogelijke onderwerpen en trekt zich door tot de uiteindelijke opname op vrijdag. Vergis je niet: het is een behoorlijke productie waar we de hele week mee bezig zijn. Vrijwel iedereen binnen ons kleine team heeft een rol en aandeel.”

Binnen RTV Maastricht wordt er alles aan gedaan iets unieks mee te geven aan de talkshow. Christianne: “Ik vind het belangrijk om Maastricht Belicht te onderscheiden van alle talkshows die al op tv zijn, om tijdens de uitzending een stukje spontaniteit en persoonlijkheid erin te kunnen leggen, wat we ons als lokale omroep kunnen veroorloven. Om dingen aan tafel te laten ontstaan en niet allemaal te strak in een keurslijf.”

MAASTRICHT NEXT
Voor Maastricht Next: het veranderende gezicht van Maastricht wordt er samengewerkt met architectuurcentrum TOPOS. Het is de opvolger van Dat Kan Beter. “Als TOPOS hebben we afgelopen jaar al een uitstekende samenwerking gehad met RTV Maastricht over ‘verbeterplekken’ in Maastricht. De vele positieve reacties hierop waren aanleiding om RTV Maastricht opnieuw te benaderen. Het resultaat is dat de kijkers de komende maanden getrakteerd worden op fascinerende projecten in Maastricht en hun stad – ook wat betreft de hedendaagse architectuur – nog beter leren kennen”, aldus Nico Nelissen van TOPOS. De inhoud van Maastricht Next is gebaseerd op het gelijknamige boek van het architectuurcentrum, waarin in 23 afleveringen projecten worden uitgelicht die bijgedragen hebben aan het veranderende gezicht van de stad. Stedenbouwkundige ontwikkelingen, cultureel erfgoed en interieurarchitectuur, toegelicht door architecten, opdrachtgevers en gebruikers.

OPNAMES
Programmamaker Erwin Lennarts verzorgt de productie van dit programma, dat in de oneven weken op maandag en dinsdag wordt uitgezonden in Magazine Maastricht. “Tijdens de opnames van deze serie zijn we op plekjes in de stad gekomen, waarvan veel Maastrichtenaren het bestaan niet weten. Zoals een compleet woonplein bovenop een winkelcentrum, een atelier in een verscholen voormalige kapel, maar ook een privéwoning waarin de goudvissen vrijelijk van buiten naar binnen kunnen zwemmen en een penthouse met een magnifiek uitzicht op het Vrijthof. Je ervaart er het soort voyeurisme dat je ook hebt bij het zien van al die verbouwings- en lifestyleprogramma’s op de landelijke televisie.” Cameraman Ronald van den Hoven vult hem aan: “Het leuke is dat je niet weet wat er op bepaalde plekken achter een voordeur zit. Een bijzondere tuin, misschien wel meerdere huizen; het zijn verborgen plekjes. Het varieert van klassieke oudere panden tot hedendaagse architectuur.”

TEKST Stephan van Appeven
FOTO’S Ronald van den Hoven