RTV Maastricht

De BEELDREDACTIE van RTV Maastricht heeft sinds september weer twee NIEUWE STAGIAIRES. Het betreft TOM WERDENS en THOM JANSEN, beide de opleiding ‘audiovisueel specialist’ aan het Vista College in Heerlen volgend.

De tweedejaars zijn tevens klasgenoten en weten dus wat ze elkaar hebben. Jansen: “Altijd fijn om iemand bij je te hebben die je al kent.” En daar is Werdens het mee eens: “Je weet al wat de ander kan en dat is handig bij de verdeling van opdrachten.”

WERKZAAMHEDEN
Beide heren zijn de eerste weken met hun stage met allerlei klusjes al bezig geweest. Taken waar ze zelf een hoop van leren en waar ze de cameramannen van RTV Maastricht mee ontlasten. Zo zijn de heren, naast hun betrokkenheid bij het dagelijkse nieuws, in de weer met de samenstelling van het Jaaroverzicht (dat tijdens de feestdagen wordt uitgezonden) en de nieuwe promovideo’s van alle radioprogramma’s van de zender. Ook verzorgen ze momenteel alles wat op de YouTube-pagina van RTV Maastricht verschijnt. “Het is een lokale omroep waar heel veel gebeurt. Je bent altijd wat aan het doen en blijft bezig”, aldus de heren. Tom en Thom zijn tevens bezig met hun eigen jongerenprogramma, dat binnenkort via de social media en YouTube-kanaal van RTV Maastricht te zien moet zijn.

AMBITIES
Werdens wil uiteindelijk beeldtechnicus geworden. “Ik wil bij livestreams maar ook bij opgenomen programma’s de camera bedienen qua kleur en instellingen. Daarom vind ik het fijn dat ik nu betrokken word bij Maastricht Belicht, de talkshow die semi-live wordt opgenomen.” Jansen wil een heel andere kant op: “Het liefst ga ik later aan de slag met speelfilms. Film is mijn passie. Als ik naar een film kijk, analyseer ik elk shot dat is gemaakt.” Jansen weet dat het lastig wordt om een plekje in deze populaire business te veroveren. “Veel mensen die zich aanmelden bij de filmacademie worden afgewezen. Zelf ga ik shortfilms proberen te maken. Misschien dat mijn films dan bij het Limburgs filmfestival terechtkomen en door daar te netwerken kom ik wellicht verder”, klinkt het strijdplan.

LEERPUNTEN
De stage van Tom en Thom duurt nog wel even maar ze zeggen nu al een hoop geleerd te hebben. Werdens: “We werken hier met hele andere camera’s dan op school. Na een paar weken heb ik nu wel door hoe ‘ie precies werkt.” Voor Jansen is het vooral een sociale component die hij heeft kunnen bijspijkeren. Thom stottert en dat is niet altijd even makkelijk voor hem: “Het is zo fijn om op de plekken waar we komen contact te hebben met de mensen. Vroeger kwam ik er echt niet goed uit met praten, maar daar heb ik mee leren omgaan. Dat gaat nu steeds beter.” Het gekke is dat het tijdens zijn stage zelfs veel beter gaat dan thuis. “Daar is het veel erger en kom ik nauwelijks uit mijn woorden. Heel gek. Iets waar ik ook geen verklaring voor heb. Iets genetisch. Mijn vader en opa hebben het ook.”

Tom Werdens en Thom Jansen lopen tot en met 3 februari stage bij RTV Maastricht.