RTV Maastricht

RTV Maastricht introduceerde deze maand twee nieuwe programma’s. In Dat Kan Beter komen plekjes in de stad voorbij die ergens een verbeterslag kunnen gebruiken. Daarnaast is er het tevens nieuwe Beestenboel, waarin Maastrichtenaren en hun huisdieren centraal staan.

Basis voor Dat Kan Beter is het boek Maastricht op weg naar een nog mooiere stad van architectuurcentrum TOPOS. Samensteller Nico Nelissen verzamelde in dit werk suggesties van inwoners die het liefst bepaalde plekken in Maastricht op enkele facetten zien veranderen. “Plekken die er verwaarloosd bij liggen, een bron van ergernis vormen, maar ook potentie hebben”, aldus Erwin Lennarts, producent van de serie. Lennarts bezocht voor de in totaal twintig afleveringen samen met Nico plekken uit het boek. In aflevering 1 bijvoorbeeld gaat het over het Charles Eyckpark in de buurt Céramique. Daar staan berken geplant waar pollen van afkomen. Die zorgen dan weer voor hooikoortsklachten voor de direct omwonenden. In de aflevering wordt ook een alternatief genoemd voor de huidige situatie.

Positiviteit
Nelissen is verheugd met de serie. “Wij als TOPOS ervaren dit als fantastisch. Dit is een uitstekende gelegenheid om het boek onder de aandacht van de Maastrichtenaar te brengen. Een betere doelgroep dan de kijkers van RTV Maastricht kan ik me hierbij niet wensen.” De samensteller wil vooral benadrukken dat het niet om het klagen gaat, maar dat er oprecht meegedacht wordt aan het verbeteren van de stad. “We kijken vooral vanuit het perspectief waar de kansen liggen. Ik zie het als positieve betrokkenheid”, aldus Nico, die in totaal 124 suggesties kreeg toen hij de oproep plaatste voor het boek. Erwin Lennarts noemt Dat Kan Beter ‘een verrassende tocht door de stad’.

Beestenboel
Dat Kan Beter is om de week te zien als onderdeel van Magazine Maastricht, dat elke maandag en dinsdag na het nieuws wordt uitgezonden bij RTV Maastricht. In de weken dat Dat Kan Beter niet wordt uitgezonden komt Beestenboel voorbij in Magazine Maastricht. In dit programma vertellen Maastrichtenaren over de band die ze hebben met hun (huis)dier, of over de bijzondere taak die ze vervullen als het gaat om dieren. Zo komt bijvoorbeeld een konijnenfluisteraar voorbij, evenals een paardenmasseur. Ook de bezitter van een hoop reptielen en een hond die gedragstherapie krijgt, zijn te zien in Beestenboel. Voor dit programma worden nog mensen gezocht die met hun dier geportretteerd willen worden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via redactie@rtvmaastricht.nl.