Ronny van Geneugden

Zijn voetbalcarrière bracht hem langs RKC Waalwijk en Belgische clubs, als trainer was hij actief in België, Griekenland en Malawi. Toch was er altijd een band tussen Ronny van Geneugden en MVV én Maastricht. Sinds deze zomer is hij dan eindelijk ‘thuis’ in de Geusselt. Als technisch manager wacht hem een uitdagende klus. “Wij willen vooral een herkenbare ploeg neerzetten.” 

Erik Meijer, Hans Visser, Roberto Lanckohr. Ronny van Geneugden laat de namen uit de glorietijden begin jaren negentig graag vallen in gesprekken met zaakwaarnemers of de entourage van mogelijke nieuwe MVV-spelers. “Omdat die namen nog altijd tot de verbeelding spreken. Zo’n zaakwaarnemer kent ze altijd, en dan volgt altijd een positief gesprek over deze club. Zo krijgen de spelers, die Meijer, Visser en Lanckohr niet hebben zien spelen, ook een beeld van de mogelijkheden hier.” Niet dat Van Geneugden meteen zal roepen dat MVV op korte termijn weer linkerrijtje eredivisie speelt. Nee, realisme is troef bij de sympathieke Belg. “Wij willen vooral een herkenbare ploeg neerzetten. En dan stapje na stapje verder bouwen.” 

Hij noemt als voorbeeld Jérôme Déom. De Belgische spelmaker werd vastgelegd na een huurseizoen vanuit Standard Luik, en werd recent verkocht aan KAS Eupen. “Dat is een mooi voorbeeld van wat we willen. Jonge talenten binden, uit de eigen opleiding of afkomstig uit de Euregio en zo aan een team bouwen. En dan af en toe een speler goed verkopen.” Van Geneugden is daardoor een zeer drukbezet man deze dagen. Makelaars bellen hem continu over spelers, hijzelf gaat ook zijn netwerk na om te kijken welke spelers MVV zouden kunnen versterken. “We weten wat we willen. Maar soms moeten we bijvoorbeeld wachten op de club waarvan we spelers willen overnemen, omdat zij de selectie nog moeten bepalen. Dat kost even tijd. Maar ook dat is een bouwproces. Volgend seizoen willen we eerder een degelijke selectie hebben staan. Al moeten we altijd oog en geld houden voor eventuele buitenkansjes in de laatste weken van de transferperiode.” 

Voetbalfilosofie 

De voormalige middenvelder staat daarover in goed contact met trainer Klaas Wels. “Ik kende Klaas nog niet, maar in onze eerste gesprekken bleken we over dezelfde voetbalfilosofie te beschikken. Dat werkt fijn, we hebben dezelfde ideeën voor de korte en langere termijn. Maar ook met Ron Elsen heb ik veel contact. In deze club zit veel voetbalkennis.” Van Geneugden praat honderduit, en vol enthousiasme. Hij ademt voetbal, en voelt zich duidelijk thuis in Maastricht. “Ik heb hier vaak op de tribune gezeten, en had altijd veel contact met MVV’ers. Ik ben er echt trots op dat ik hier mag werken.” 

Het voelt bijna als thuiskomen, na een reis langs diverse clubs. Opvallend in zijn loopbaan: bondscoach van Malawi. Van Geneugden deed er enorm veel ervaring op. Vooral levenservaring. “Het was echt fantastisch om daar te mogen werken. En ook indrukwekkend. De mensen daar hebben zo weinig, maar zijn toch zo gelukkig. Eigenlijk zou elke jongere na afronden van zijn studie een paar maanden naar Afrika moeten. Dat leert je ontzettend relativeren, en je weet heel snel waar het om draait in het leven. Gelukkig zijn, en dat is niet afhankelijk van wat je bezit.”