Rob Felix glas 7-2021

ROB FELIX GLAS bestaat al sinds 1977. Eigenaar ROB FELIX is inmiddels zevenenzestig jaar en vindt het tijd worden om zijn verantwoordelijkheden te gaan delen. Via een headhunter zijn er kandidaten voorgedragen en RICARDO UBACHS sprong daar absoluut uit. “Het voelde meteen goed, er was een klik en het heeft heel goed uitgepakt,” aldus Rob.

Ricardo komt van origine uit de autobranche maar had altijd de ambitie om iets voor zichzelf te beginnen. Al snel bleek dat zijn functie binnen Rob Felix Glas hem op het lijf geschreven was. “Als mij iets overkomt moet er iemand zijn met verstand van zaken maar die tevens zorgt draagt voor alle mensen die bij het bedrijf betrokken zijn. Ik zocht iemand met hart voor de zaak, iemand die op mijn stramien zou voort borduren,” zegt Rob, “en die vond ik in Ricardo. In 2018 kwam hij bij ons in dienst en sinds 2020 is hij toegetreden als aandeelhouder en mede-eigenaar. We zien dat de oudere garde in het bedrijf wat meer naar mij blijft trekken en de jongeren meer naar Ricardo. Maar dat is logisch. Ricardo en ik vormen een leuke mix.”

Met de komst van Ricardo is er meer structuur in het bedrijf gekomen, het straalt meer rust uit. Dat is het voordeel als je het bedrijf met z’n tweeën kunt leiden; er is meer ruimte voor het bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën. Ook de showroom is klantvriendelijker geworden en meer op beleving gericht. Naar de toekomst toe heeft Ricardo geen echte veranderingen voor ogen. “Ik wil het bedrijf graag voortzetten zoals we het nu doen,” vertelt hij. “De service en het klantgerichte heeft altijd hoog in het vaandel gestaan en dat wil ik vasthouden. Dat, en onze flexibiliteit vormen de grootste kracht van onze zaak. We hebben een 24-uursstoringsdienst waarbij we binnen twee uur een monteur ter plekke hebben. Wij begrijpen hoe het voor een klant is als hij glasschade heeft en handelen daar naar. Dat is ons onderscheidend vermogen. We vragen ook nooit aanbetalingen. Het persoonlijke gaat bij ons voor het zakelijke.” “We werken het meest voor particulieren en voor de kleine aannemer,” vult Rob aan. “Deze laatste zit meestal zo’n beetje hetzelfde in elkaar als wij: Wij gaan mee naar buiten, zelf meehelpen. Ricardo doet dat ook, het is de beste manier om het vak te leren kennen. Je kunt dan ook beter je calculaties maken.”

TE WEINIG VAKMENSEN
De grootste verandering in de branche is het probleem van het personeelstekort. “Het is een uitdaging om goede vakmensen te krijgen,” vertelt Ricardo. “Helaas zijn er tegenwoordig te weinig mensen die nog met hun handen willen werken. Dat is echt een probleem. Gelukkig werken wij succesvol samen met enkele instanties waardoor wij jonge werknemers met een rugzakje in dienst kunnen nemen om ze een kans op een betere toekomst te bieden. We zien dat zij goed binnen ons bedrijf functioneren. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Tot slot: hoe lang blijft Rob nog in de zaak? “Ik weet het niet, ik vind het nog veel te leuk. De zaak is verweven in mijn leven. In coronatijd waren we op zaterdag dicht, maar zelfs toen kwam ik die dag toch even naar de zaak. Net als wij allemaal overigens, wat blijk geeft van grote betrokkenheid. Mijn balans zou zijn om mijn werkzaamheden geleidelijk af te bouwen, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Het geeft een fijn en rustig gevoel dat Ricardo er nu is, dat is echt een luxe.”