Out of the Box met MITCHEL SAUER

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede door zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: MITCHEL SAUER de Zuid-Limburgse Kaaskoerier.

Vanuit zijn kraam op de markten van Maastricht en Sittard verkoopt hij de beste kazen van de wereld: de lekkerste Noord-Hollandse kazen, stoere boerenkazen, de zachtste geitenkazen en de mooiste kazen uit het buitenland. “Iedereen die smaak heeft, koopt op de markt,” aldus kaasboer Mitchel Sauer. In zijn assortiment vind je alleen topproducten. Aandacht voor kwaliteit heeft hij van thuis uit mee gekregen. “Mijn vader zei altijd: wat je zelf niet wilt, ga je ook niet verkopen,” vertelt hij.

KAASWALHALLA
Zijn specialisatie is premium Noord-Hollandse- en boerenkazen. Nederlandse kazen van topkwaliteit die – ook internationaal – hoog staan aangeschreven. Klanten komen van heinde en verre voor een stuk Boerenjoekel, Witte van Köning of Limburgse boerenkaas. Daarnaast haalt hij als Zuid-Limburgse kaaskoerier de mooiste kaasproducten uit het buitenland: wekelijks komen die rechtstreeks van Rungis, de grootste versmarkt van Europa in Parijs.

“Kaas is ooit ontstaan omdat boeren hun melk houdbaar wilden maken. In de winter werd de verse melk langs de deuren gebracht, maar in de zomer, als het warm was, maakten de boeren er kaas van om de melk te conserveren. Daarom vinden de kaasmarkten van Gouda en Alkmaar nog altijd in de zomer plaats. Goudse kazen werden op Nederlandse koopvaardijschepen meegenomen als proviand, vanwege de hoge voedingswaarde en lange houdbaarheid. Zo werden ze de hele wereld over verscheept en wereldberoemd.”

HOLLANDS GLORIE
Naast de wereldberoemde Noord-Hollandse Gouda zijn er veel kleine kaasboerderijen in Nederland waar prachtige, ambachtelijke producten gemaakt worden. Beperkte hoeveelheden die minimaal verkrijgbaar zijn, maar je wél vindt in de marktkraam van Sauer.

“De markt is voor iedereen die goede, verse producten waardeert,” aldus Mitchel. “Het is absoluut de moeite waard om even naar de markt te fietsen voor kaas. Je betaalt vaak niet meer dan in de supermarkt, maar krijgt veel betere kwaliteit. De supermarkt verkoopt een andere kwaliteit kaas.”

PUUR & GEZOND
Er wordt volop onderzoek gedaan naar de positieve gezondheidseffecten die kaas – ondanks verzadigd vet en zout – blijkt te bieden dankzij de unieke interactie tussen nutriënten en bioactieve stoffen. Dan hebben we het wel over pure kaas, benadrukt Mitchel.

“Boerenkaas is puur. De koe wordt gemolken en that´s it. Ambachtelijke gemaakte kaas is van raszuivere melk en bevat veel minder zout dan fabrieks- of supermarktkaas. Mensen met voedselallergieën kunnen last hebben van de gepasteuriseerde melk die voor fabriekskaas wordt gebruikt. In rauwe melk is de lactose intact, goed opneembaar. Dat geeft minder tot geen klachten.”

MENS, GEEN NUMMER
Werken als ambulante kaashandel, op de markten van Maastricht en Sittard, vindt hij heerlijk. “De markt heeft natuurlijke gezelligheid en sfeer. Je hebt de leukste contacten met klanten. De markt is voor iedereen, voor de koningin en voor Annie van driehoog. Er is geen onderscheid. Je wordt er als mens behandeld, niet als nummer.”

Daarnaast is het een belangrijke alternatieve route voor voedsel, een escape van het almachtige supermarktkanaal, benadrukt hij. “Hoe afhankelijk willen we worden voor onze voedselvoorziening? En als het gaat over corona en besmettingsgevaar: de buitenlucht is één van de veiligste plekken om boodschappen te doen. De markt heeft dus meerdere functies en kwaliteiten. Dat moeten we borgen.”

Heeft u een juridische vraag of wenst u een advies op maat, neem dan contact op met mr James Leliveld.
Het eerste gesprek is immers gratis en geheel vrijblijvend.
U kunt hem bereiken PER MAIL:
leliveld@leliveldadvocaten.nl
TELEFONISCH:
+31 (0)43 3259679
+31 (0)6 26 53 23 20