Out of the Box met Giuseppe Caglar van restaurant pizzeria Da Geppetto

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: Giuseppe Caglar van restaurant pizzeria Da Geppetto

Toen de horeca op 1 juni weer open mocht, stonden de eerste vaste klanten al vóór 12 uur te wachten. Ze verheugden zich op een pizza uit de houtgestookte oven of een traditionele pasta, maar vooral op de gezelligheid bij restaurant pizzeria Da Geppetto. En dat is precies waar het eigenaar Giuseppe Caglar om te doen is. “Uit eten gaan moet een beleving zijn. Het is een optelsom van de juiste producten, de goede bereiding en de sfeer in de zaak. Daar komen de klanten voor terug.” 

Giuseppe weet waarover hij praat. Hij verwelkomt al ruim 25 jaar gasten in zijn restaurant aan de Markt. Niet alleen uit Maastricht, maar ook uit buurlanden België en Duitsland. Giuseppe kreeg de smaak van de horeca te pakken toen hij in de jaren tachtig in de pizzeria van zijn broer ging helpen. Het beviel hem zo goed, dat hij – opgeleid als automonteur – definitief de switch maakte. In 1993 nam hij de zaak over. Als een van de eerste Italiaanse restaurants in Maastricht kleedde hij het interieur aan met druiventrossen, chiantiflessen en rood-wit geblokte tafelkleedjes. Sindsdien heeft hij continu geïnvesteerd. Allereerst in meer ruimte, maar ook in de kwaliteit van zijn gerechten. “Elke twee weken krijg ik een verse lading producten uit Italië. Van mozzarella en prosciutto tot varkenswang, waar we de originele pasta carbonara mee maken.” Het interieur heeft intussen ook een metamorfose ondergaan. Rode draad is Pinokkio, die overal terugkomt. In de vorm van een grote pop bij de ingang tot aan de wandvullende foto’s van Italiaanse hotspots, waarin het verhaal van het mannetje met de groeiende neus is verweven. 

Zijn beste investering vindt Giuseppe de houtgestookte pizza-oven, die hij na lang touwtrekken over vergunningen vorig jaar eindelijk in gebruik kon nemen. “De baktemperatuur van deze oven is 460 graden”, vertelt de restauranteigenaar enthousiast. “Om de pizzasteen voldoende op te warmen, moet ik de oven elke dag twee uur van tevoren aanzetten. De houtsmaak trekt bij de bereiding in het deeg, waardoor de pizza nog lekkerder wordt. Door de hoge temperatuur is de pizza in een paar minuten klaar. Het is dus geen probleem om grote groepen gasten vrijwel tegelijkertijd hun bestelling te serveren.” 

Vorige zomer maakte Giuseppe en zijn Italiaanse kok zo’n 400 à 500 pizza’s per dag. Aantallen waar hij nu met weemoed op terugkijkt. “Dit jaar beschouw ik als een verloren jaar. Toen we dicht moesten vanwege de coronacrisis heb ik een deel van mijn producten moeten weggooien. Ook de inkomsten vielen weg, terwijl ik wel 15 man personeel in dienst heb. In juli kunnen we hopelijk weer normaal open. Dan kijken we hoe het verder gaat.” 

Ondanks het omzetverlies blijft Giuseppe optimistisch. Als ondernemer heeft hij vaker laten zien over improvisatievermogen te beschikken. Zo kon hij vorig jaar vanwege een kleine brand de goederenlift twee maanden niet gebruiken. “Ik heb toen twee mensen in dienst genomen, alleen om gerechten van boven naar beneden te brengen.” 

Als de klandizie weer aantrekt, wil Giuseppe nog verder uitbreiden. “Ik wil ook zitplekken op de eerste verdieping, plus een glazen speelruimte voor kinderen en een personenlift. Dat betekent een forse verbouwing, die wel rendabel moet zijn. Wanneer dat het geval is? Als ik op meer dan 150 dagen per jaar gasten moet laten wachten om aan tafel te kunnen.” 

www.dageppetto.nl