Out of the Box juli

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: Jo Olivier van Horeca Makelaardij Totaal

Volbloed horecaman. Nauw betrokken bij de Limburgse horecaondernemers, zeker in de afgelopen periode. Hij heeft niets met huizen, maar horecamakelaardij is voor Jo Olivier ´een ziekte waarvan hij nooit is genezen´. Als gespecialiseerd makelaar houdt hij zich al dertig jaar bezig met de aan- en verkoop van horecapanden. Zijn Horeca Makelaardij Totaal is, met afstand, het langst bestaande horeca-makelaarskantoor van Limburg. Geen werk, maar passie, aldus Olivier. “Het gaat niet alleen over omzetten, maar over families, emoties en levensverhalen.” 

Het hete hangijzer komt meteen ter sprake: de coronaperiode was – ook voor hem – de meeste vreselijke in z´n carrière. Met meer dan drie decennia horeca-ervaring achter de kiezen, was hij altijd al vertrouwenspersoon van Limburgse horecaondernemers. Tijdens de lockdowns werd hij dat helemáál. “Ondernemers belden me plat. Voor hulp, advies, een luisterend oor. Café- en restauranthouders zaten compleet in zak en as. Natuurlijk deed ik wat ik kon om te helpen.” 

Bijvoorbeeld door het oprichten van een Facebookgroep waarin wekelijks een Limburgse horecaondernemer in het zonnetje wordt gezet. “Een stukje positieve aandacht, dat de ondernemer extra klanten oplevert, want die berichten worden door tienduizenden mensen gezien.” 

Een kleine, maar sympathieke geste richting horecabranche. Want die is keihard geraakt, zegt hij, terwijl 99% van de ondernemers zich netjes aan de regels houdt. “Maar natuurlijk is dit een compleet unieke situatie, waarin niemand pasklare antwoorden heeft. Ik zou niet in de schoenen van Rutte willen staan.” 

Ondanks de zware tijden is de liefde voor zijn vak onverminderd groot. Begrip en aandacht voor de ondernemer is de basis van horecamakelaardij, benadrukt Olivier. “Een pand verkopen is niet moeilijk. Het gaat erom de juiste ondernemer aan het juiste horecabedrijf te koppelen. Op een huis word je verliefd, een horecapand is iets heel anders. Een horecazaak is een investering die moet zorgen voor inkomen en pensioen, vaak voor hele families. Soms is de verkoop van een bedrijf de laatste kans op een goed pensioen. Professioneel advies is dan cruciaal. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.” 

Hij is trots op de langdurige relaties die hij heeft opgebouwd met vele Limburgse horecaondernemers en -families. “80- 90% van mijn werk bestaat uit het geven van advies en veel van mijn klanten komen daarvoor automatisch naar mij. Als horecamakelaar ben je tegelijkertijd vertrouwenspersoon, financieel adviseur en bedrijfsanalist.” 

Hoe het er financieel voorstaat met een zaak ziet hij vaak al in één oogopslag: “Aan het aantal koffiekopjes of de vulling van een vitrine kan ik inschatten hoeveel omzet een zaak draait.” Lachend: “En ik zit er meestal niet ver naast.” 

Hij ziet bedrijven worstelen, maar ziet ze ook creatief naar oplossingen zoeken. “Personeel vinden is een groot probleem in de horeca. Een kok is bijna niet te vinden. Ondernemers zoeken daarom manieren om met minder handjes omzet te maken. Bijvoorbeeld door het aantal gerechten op de kaart te beperken en het zichzelf makkelijker te maken. De positieve instelling die horecaondernemers eigen is, helpt ook: horecamensen houden van mensen en zijn over het algemeen optimistisch van aard.” 

Daarnaast heeft deze regio heel wat in huis, vindt hij. “Limburg heeft álles behalve de zee. Dit is een toeristische regio met internationale allure en aantrekkingskracht. Maastricht is een echte horecastad, mensen komen hier – naast het shoppen – vooral om lekker te eten en te drinken. Dat zijn duurzame horeca-kwaliteiten.”