Out of the Box 9-2021
Sensoren scannen hun omgeving en verzamelen informatie door meting van bijvoorbeeld druk, beweging of temperatuur. Hebben bestaande sensoren vaak nogal wat beperkingen, zo niet de nieuwe, in Maastricht ontwikkelde, OSS Sensor. Deze hypergevoelige, intelligente sensor – made in Maastricht – is klaar om de wereld te veroveren.
Rob Meulenberg van OSS Group, het Maastrichtse bedrijf dat de innovatieve sensor ontwikkelde, legt uit: “De OSS Sensor bestaat uit een lichtgeleidend medium in een sensorconstructie. De lichtgeleider, bijvoorbeeld een glasvezel- of POF (Plastic Optical Fiber) -kabel, fungeert als een lange, ronde spiegel waar het licht doorheen flitst. Hierbij worden duizenden metingen per seconde gedaan. Aan het eindpunt van de kabel worden de optische metingen vertaald naar elektronische signalen. Dit vormt het basisprincipe van alle toepassingen.”
DATAVERZAMELAAR
“Hij meet zo’n zeventig verschillende parameters, zoals druk, gewicht, temperatuur, trilling, materiaalkrimp en -uitzetting, vervolgt Meulenberg. “Het hoge aantal metingen per seconde zorgt voor uiterste betrouwbaarheid. Plaatsing is overal mogelijk, zelfs onder beton, tegels of asfalt. Hij signaleert de kleinste drukverschillen en verzamelt continu data.”
DIJKBEWAKING
Toepassingen liggen bijvoorbeeld op het gebied van infra en waterwerken. Zo kan de OSS Sensor exact het moment bepalen waarop een dijk aan onderhoud toe is. “Een dijklichaam beweegt, door bodemtrillingen en de mate van waterabsorptie. Tijdens de watersnood in Limburg afgelopen juli zag je veel onzekerheid over de staat van dijken: gingen ze het houden of niet? Door OSS Sensoren te integreren in dijkbewaking – die nu veelal visueel gebeurt door Rijkswaterstaat en vrijwilligers – kun je gerichter sturen. Het is mogelijk om OSS-sensoren, bestaand uit hybride kabels van kunststof en glasvezel, in lussen door een dijk te schieten. De ultragevoelige sensor detecteert de kleinste verandering. Dat betekent: concrete data in plaats van de inschattingen. Eventuele schade wordt vroegtijdig gesignaleerd. Bijkomend voordeel is dat je lange trajecten, van een paar kilometer, tegelijk kunt meten. Onderhoud kan zo beter gepland worden. Dat is duurzamer en veiliger.”
100% NAUWKEURIG
Andere interessante toepassingen liggen op het gebied van verkeer en infra, meent Meulenberg. “Neem de A2-tunnel in Maastricht. Daarin liggen circa 1800 verkeerssensoren in de toplaag van het wegdek. Sommige voertuigen, zoals SUV’s die hoog op de wielen staan, worden gemist door de huidige inductiesensoren. De OSS Sensor is ongevoelig voor atmosferische- en elektromagnetische interferenties, waar traditionele sensoren wél gevoelig voor zijn. Hij detecteert elk type voertuig, onafhankelijk van materiaalsamenstelling, met 100% nauwkeurigheid. Ook is het mogelijk om gewicht en belasting, zoals de asdruk van vrachtwagens, exact te meten. De huidige sensoren doen dat niet. De OSS sensor registreert élk signaal. Dat levert een schat aan weggebruikersinformatie, die je kunt vertalen naar duurzaam onderhoud en betere verkeersregulatie.”
GAMECHANGER
Intelligentie, nauwkeurigheid, flexibiliteit. De combinatie maakt de OSS Sensor multi-inzetbaar. “Onze scope is breed, de toepassingsmogelijkheden enorm. De proof of product-fase is aangebroken. Er lopen diverse pilots en in binnen- en buitenland en allerlei initiatieven om met de juiste overheden aan tafel te komen. Uiteraard komen we graag in gesprek met investeerders en marktpartijen die met behulp van deze gepatenteerde sensortechniek de wereld willen helpen veranderen.”
www.ossbv.nl