Out of the Box

Ze hebben hun gasten zien meegroeien de afgelopen 27 jaar. De mensen die destijds het knusse Eetcafé Ceramique ontdekten, komen nu nog steeds en nemen hun kinderen en kleinkinderen mee. In de basis van Ceramique is al die tijd niets veranderd, de sfeer is hetzelfde gebleven. “Bij alles wat we doen, staat duurzaamheid voorop”, vertelt eigenaar en kok Hennie Frissen, die de zaak samen met zijn vrouw Tanya runt.

Dat is te zien aan de menukaart, die met de tijd is meegegaan en een grote keuze biedt aan vegetarische en veganistische opties. “De kaart is een afspiegeling van de veranderende visie die ontstaan is ten aanzien van eten. Ceramique is meegegroeid met de nieuwe generatie, waardoor zowel jong als oud zich hier thuis voelt. Dit zorgt voor de unieke sfeer, die door de gasten van Ceramique zeer wordt gewaardeerd.

“Onze producten komen zo veel mogelijk uit de regio en zijn veelal biologisch”, zegt Hennie. “Ik ben zelf opgegroeid in een dorp. Thuis hadden we een moestuin, we aten direct van het land. Ik vind het belangrijk dat je weet waar je eten vandaan komt.”

Enthousiast vertelt hij over een gepensioneerd stel, dat in de tuin kweepeerbomen heeft staan. “Ze wisten niet goed wat ze ermee moesten. Ik heb er een heerlijke veganistische chutney van gemaakt, die we serveren als toetje. Vorig jaar was de oogst zo groot, dat ik de overgebleven kweeperen – samen met appels van een appelboer uit de buurt – bij een stoker in Moorveld heb verwerkt tot een eau de vie de pommes.”

De duurzaamheid waar Hennie en Tanya op doelen, beperkt zich overigens niet alleen tot de gastronomie. “We koesteren onze gasten, maar ook ons personeel en ons pand”, zegt Tanya. “Voor de gasten is Ceramique meer dan eten alleen; het voelt als thuiskomen, bijna als familie. Hetzelfde geldt voor onze medewerkers. Iedereen krijgt bij ons alle vrijheid. Samen vormen we één team, waarbij we geen onderscheid maken tussen de mensen in de keuken en de bediening. En wat ons pand betreft, dat hebben we – met de nodige hobbels – grondig verbouwd en verduurzaamd, zodat we veel minder energie verbruiken.”

Natuurlijk stond ook voor Hennie en Tanya het afgelopen jaar in het teken van corona. Hennie: “Eigenlijk wilden we het net wat rustiger aan gaan doen. Daarvoor hadden we een gezonde buffer aangelegd, maar die hebben we nu hard nodig. Corona heeft ons ook nieuwe inzichten gegeven. Dat onze vrijheid ons belangrijkste goed is.” “Financiële stress betekent ook emotionele stress”, zegt Tanya. “Corona raakt ons in het hart, in alles wat we al die jaren hebben opgebouwd. Maar ik ga uit van het positieve. We gaan dit overleven.”

Tijdens de periode van gedwongen stilzitten,hebben Hennie en Tanya nagedacht over hoe ze verder willen. “We kiezen bewust voor een andere invulling. In plaats van zeven dagen, gaat Ceramique zodra het weer mag vijf dagen open, van donderdag tot en met maandag. Van vrijdag tot en met zondag gaan we ook lunch serveren. Dat laatste is nieuw. Zo hopen we na deze ellendige periode onze passie voor het vak weer terug te vinden.”