Out of the Box

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: Astrid Roebroeck-Pinckaers van Ricoh Document Center Zuid

Ze begon tien jaar geleden in haar eentje aan de ‘keukentafel’. Nu heeft Astrid Roebroeck-Pinckaers als directeur van Ricoh Document Center Zuid zeventien mensen in vaste dienst en zo’n negenhonderd klanten, verdeeld over alle branches van het MKB, de zorgsector, het onderwijs en diverse gemeenten. Toen Ricoh Document Center Zuid begin dit jaar Scando Nederland overnam, kon niemand nog vermoeden dat enkele maanden later corona de wereld op zijn kop zou zetten. 

Ook Astrid merkte de gevolgen meteen: “Bij onze printerdivisie zorgde het vele thuiswerken voor een terugval, maar de vraag naar AV-systemen en softwareoplossingen groeide juist. 

Direct bij het begin van de crisis hebben we gekeken hoe we onze relaties konden blijven bereiken. Dat is onder meer gelukt door alle klanten dertig dagen een gratis online vergaderlicentie te bieden. Al met al gaat het bij ons nog niet zo slecht, ik ben positief over 2020.” 

De pay-off waarmee Ricoh Document Center Zuid zichzelf profileert is ‘simpel’. “Daarmee willen we aangeven dat we het voor onze klanten zo eenvoudig mogelijk maken”, legt Astrid uit. “Iedereen heeft het druk, en nieuwe faciliteiten als software of AV-systemen worden al snel als complex ervaren. Wij nemen door onze lokale en persoonlijke aanpak die drempelvrees weg. In ons experience center in Geleen ontvangen we relaties die nieuwsgierig zijn naar onze dienstverlening. Samen verkennen we waar een volgende stap kan worden gezet met betrekking tot bijvoorbeeld printen of vergaderen. Klanten laten we dat ter plekke zien en ervaren. Zo bieden we het beste van twee werelden: qua research en design is ons bedrijf state of the art, terwijl we tegelijkertijd een laagdrempelig aanspreekpunt zijn.” 

Als vrouw valt Astrid nog steeds op in haar branche, die vooral door mannen wordt gedomineerd. Last heeft ze daar niet van. “Ik zou vrouwen willen uitnodigen om ook de stap te zetten. Toen ik jong was, moest ik me wel bewijzen. Maar nu ik al jaren meedraai, zijn veel deuren voor me geopend. Het belangrijkste is, dat ik sta voor mijn bedrijf. En laten we wel zijn: een printer is geen sexy product. Het zijn de veranderprocessen in de organisatie, die ik erg leuk vind. Ik geniet van de dynamiek. Dat vormt voor mij de X-factor.” 

Op de grens van 2021 staat Ricoh Document Center Zuid op een kantelpunt. “Omdat onze dienstverlening steeds diverser wordt en we behalve met Ricoh ook onze samenwerking met Konica Minolta willen uitbouwen, overwegen we de naam van het bedrijf te veranderen. Daarnaast gaan we ons richten op nieuwe klanten in Belgisch Limburg en Duitsland. En we zetten vol in op de verdere uitbouw van onze softwareoplossingen en AV-systemen, waardoor je slimmer kunt vergaderen en op afstand kunt werken.” 

Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, dan is het wel om anders te gaan denken, meent Astrid. “Ook bij onze onderneming doen we dat. We focussen nog meer op kennis en know how, zodat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij alle nieuwe manieren van werken. Het is spannend wat de toekomst zal brengen. Maar ik ben positief; misschien bevinden we ons wel in de roaring twenties van deze eeuw.”