Out of the Box.

Het waren de kleinschaligheid en de persoonlijke aandacht voor de bewoners, die Anke Huppertz over de streep trokken om ruim een jaar geleden aan de slag te gaan als directeur-bestuurder bij Woonzorgcentrum De Beyart in hartje Maastricht. Ze kreeg meteen te maken met een ingrijpende transformatie: na ruim 125 jaar hebben de Broeders FIC hun voormalige klooster verkocht aan een vastgoedinvesteerder. Aan Anke de taak om het bijzondere karakter van De Beyart met respect voor de historie te vertalen naar de toekomst.

Er wonen nog altijd broeders en zusters in De Beyart, maar inmiddels hebben zij steeds meer gezelschap gekregen van niet-religieuze medebewoners: mensen met dementie, maar ook mensen die lichte of kortdurende zorg nodig hebben. Toch is het juist de religieuze geschiedenis, die De Beyart bijzonder maakt, meent Anke. “Er wonen hier kloosterlingen van diverse ordes, allemaal met hun eigen afspraken en behoeftes. Van oudsher is deze gemeenschap nogal gesloten. Liefst willen zij De Beyart houden zoals die is. Het is aan mij om dit gesloten systeem op een respectvolle manier open te breken, letterlijk en figuurlijk.”

Dat is moeilijker dan gedacht, geeft de directeur toe. “Ik word momenteel geconfronteerd met allerlei uitdagingen tegelijkertijd. De druk van buiten is groot: de nieuwe eigenaar wil het liefst zo snel mogelijk beginnen met verbouwen. Maar ik wil ook de wensen en behoeftes van de bewoners en de medewerkers meenemen in dit hele proces. Dat vraagt tijd en een goede manier van samenwerking. Ik moet blijven evolueren, aanvoelen wanneer welke aanpak het beste werkt. Soms voel ik me net een kameleon.”

Gelukkig kan Anke terugvallen op haar ruime ervaring als manager in de zorgsector. Daarnaast heeft ze geleerd van gebeurtenissen uit haar persoonlijke omgeving. “Mijn ogen zijn geopend toen mijn vader terechtkwam in een verzorgingshuis van de organisatie waar ik directeur was. Toen bleken sommige zaken slechter te zijn geregeld dan ik dacht. Zo kon mijn vader bijvoorbeeld niet naar buiten, terwijl hij gewend was om het dorp in te gaan en overal een praatje te maken. Daarop ben ik voor de zorginstelling een column gaan schrijven, waarin ik met mezelf een gesprek voerde. Ik stelde kritische vragen als dochter en gaf antwoord als directeur. Dat werd zeker door de bewoners op prijs gesteld.”

“Na ruim een jaar bij De Beyart begrijp ik ook beter wat er hier moet gebeuren. Mijn droom is dat De Beyart straks een kleinschalig woonzorglandschap is, waar mensen met verschillende achtergronden fijn wonen en waar ze de service en individuele ondersteuning krijgen die past bij hen en bij deze tijd. Dat alles met behoud van het culturele erfgoed van de broeders en de gemeenschapszin die zo kenmerkend is voor het huidige woonzorgcentrum. Hier kom je een zuster van 97 tegen, die door de tuin wandelt met haar religieuze medebewoonster van 100. Waar zie je dat nog? Ook willen we, op een veilige manier, het terrein van De Beyart toegankelijker maken. Nu al komen er mondjesmaat buurtbewoners naar het restaurant of om hun was te brengen, na de transformatie hopen we dat meer mensen het park, het restaurant of de wellness bezoeken.”

Hoe gecompliceerd het hele transformatieproces soms ook is, De Beyart zal zijn eigen unieke karakter blijven behouden, meent Anke. “Soms luister ik naar mijn verstand en gebruik ik mijn hart als kritische toeschouwer, soms is het net andersom. Kleinschaligheid, persoonlijke en betrokken zorg, daar draait het om bij De Beyart. Nu en in de nieuwe situatie. Wij zijn de delicatessenwinkel naast de Albert Heijn en de Jumbo.”