Out of the Box

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: Leon Reinders van REINDERS assurantie-groep

Een goed gesprek. Dat is vaak het vertrekpunt voor een jarenlange relatie, zo heeft Leon Reinders, algemeen directeur van REINDERS assurantie-groep gemerkt. “Door tegenover elkaar te zitten, elkaar in de ogen te kunnen kijken, leer je je potentiële klanten het beste kennen”, meent Leon. “Een enkele keer is er geen match en zien we af van verdere samenwerking. Maar verreweg in de meeste gevallen leidt dat eerste contact tot een duurzame relatie. Wij hebben, zoals dat genoemd wordt, een rustige portefeuille, wat betekent dat er weinig verloop onder onze klanten is.” Die klanten waarderen met name de betrokkenheid en de deskundigheid van de medewerkers van REINDERS assurantie-groep. “Wij adviseren over onder meer pensioenen, hypotheekaanvragen, particuliere en zakelijke verzekeringen. Onze medewerkers zijn zowel generalist als specialist.” Maar één ding hebben alle adviseurs gemeen: hun theoretische kennis, die altijd up to date is.

“Vroeger kon het wel eens gebeuren dat iemand alleen met een vlotte babbel een verzekering aan de man bracht. Veel mensen weten weinig van bijvoorbeeld pensioenen, dus als eenoog ben je al snel koning in het land der blinden. Maar het gebrek aan kennis van de adviseur kan – zeker op de lange termijn – funest zijn voor de verzekeringnemer.” Om een betrouwbare partner te kunnen zijn voor zowel de particuliere als de zakelijke markt, hecht Leon er daarom aan dat iedere medewerker van REINDERS assurantie-groep een gedegen opleiding heeft.

In de bijna veertig jaar dat REINDERS assurantie-groep bestaat, heeft Leon het werkveld ingrijpend zien veranderen. “Ik begon als eenpitter in een tijd dat de verzekeringsbranche in zwaar weer zat. Je hoorde steeds meer geluiden dat het einde van de tussenpersoon nabij was. Toch gebeurde dat niet. Het aantal tussenpersonen, nu adviseurs genoemd, daalde weliswaar, maar de branche wist zich telkens aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. In de huidige situatie zie je dat de verhouding met onze businesspartners, de grote verzekeraars, sterk is veranderd. Van tussenpersoon zijn wij getransformeerd naar adviseur aan de zijde van de klant.”

Net als andere ondernemingen, stond ook REINDERS assurantie-groep met de rug tegen de muur toen in maart van dit jaar de coronapandemie losbarstte. Leon: “We hebben geprobeerd het kantoor zo goed als mogelijk draaiende te houden. Bezoek was de eerste maanden onmogelijk, maar onze medewerkers zijn wel naar kantoor blijven komen, waarbij we natuurlijk alle coronamaatregelen in acht nemen. Het samenwerken heeft als voordeel dat we onze normale werkwijze kunnen handhaven, waarbij elk dossier door meerdere mensen wordt bestudeerd.” “In coronatijd hebben we ook geïnventariseerd wie van onze klanten tot een risicogroep behoorden en hoe we hen zouden kunnen ondersteunen. Een bedrijf waar vanwege corona bijvoorbeeld het wagenpark stilstond, boden we aan te helpen bij het tijdelijk opschorten van de motorrijtuigenverzekering. Die aanpak kwam weer andere bedrijven ter ore, wat uiteindelijk heeft geleid tot een aantal nieuwe klanten.”

Leon twijfelt er niet aan dat zijn bedrijf de veertig jaar gaat volmaken. Ook over de verdere toekomst is hij optimistisch. Maar de successen van de afgelopen jaren betekenen niet dat hij nu achterover kan leunen. “Stilstand is desastreus. Je moet blijven innoveren en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Zo onderzoeken we nu bijvoorbeeld de mogelijke toepassingen van big data. Maar los van wat dat oplevert, we zullen ook altijd onze persoonlijke aanpak blijven hanteren. Tenslotte profileren we onszelf niet voor niets als ‘betrokken adviseurs’.”