Out of the Box

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand: Matthijs van der Sprong van De Goederentaxi.

´Betaalbaar gemak´ is de slogan van zijn bedrijf De Goederentaxi. Die twee woorden omschrijven precies wat Matthijs van der Sprong – een opgewekte Gouds/Rotterdamse ondernemer die ooit in Maastricht verzeild raakte – voor z´n klanten wil. Ontzorgen bij het verhuizen, transporteren of opruimen van hun spullen zonder torenhoge kosten. Hoogstpersoonlijke service is als vanzelfsprekend inbegrepen. “Als ik een bankstel vervoer, dan ga ik pas weg als het op z´n plek staat.” Natuurlijk zijn er tig logistieke bedrijven die verhuizen en vervoeren. En de meeste doen dat ook goed. De service van de Goederentaxi is echter next level. Dienstverlening in de échte betekenis van het woord.

“Voor mijn klanten ga ik een paar stappen verder,” aldus Matthijs. “Door iets extra´s te doen zónder daarvoor meteen een rekening te sturen, door snel iemand in nood te helpen of door simpelweg een luisterend oor bieden. Vooral dat laatste wordt zeer gewaardeerd. Voldoening haal ik uit het feit dat een klus goed gebeurd is. Of dat een klus is van een paar tientjes of van een miljoen maakt me niet uit.”

Het idee voor zijn bedrijf ontstond ooit toen hij een loods met eigen spullen moest leegruimen en elke keer opnieuw busjes moest huren. Hij begon uit het niets, in een stad waar hij niemand kende. “Maastricht beviel me meteen. Ik hou van die oude straatjes. Heerlijk om ´s ochtends op pad te zijn in een ontwakende stad. Maastricht is – zeker vergeleken met Rotterdam – een kalme stad.”

Dat hij zelfstandig ondernemer werd was voor niemand een verrassing. Het zit in het bloed, zo vertelt hij. “Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn vader was een ondernemer pur sang, oma runde een eigen meubelfabriek.”

Hij komt op de gekste plekken, ontmoet uiteenlopende mensen en belandt soms in aparte situaties. “Ik heb wel eens meegemaakt dat een vrouw me belde om haar spullen naar de opslag te vervoeren en eraan toevoegde ´maar mijn man weet nog niet dat ik vertrek´.”

“Elke opdracht is anders, soms kom je in gespannen situaties, maar daar kan ik goed mee omgaan. Je maakt van alles mee en komt van alles tegen. Van de strakgeplande verhuizing tot en met de student die z´n spullen in twintig AH-tassen heeft gepropt.” Wél vraagt dit werk om wederzijds vertrouwen, benadrukt hij. “Je komt in de persoonlijke sfeer van mensen, komt bij ze thuis, zit in hun kasten. Gelukkig breekt het ijs meestal snel.”

Regelmatig wordt hij ingeschakeld om spullen uit tjokvolle garages, zolders en kelders af te voeren, meestal naar kringloopwinkel of milieupark. “Ontspullen is een trend. Jezelf van spullen ontdoen geeft letterlijk en figuurlijk ruimte, een psychologisch effect.”

Meubels zijn tegenwoordig niet meer zo duurzaam. Mensen willen na een paar jaar weer iets nieuws. Soms slaat dat wel door, vindt hij. “Ik sta wel eens versteld hoe kinderen zich rigoureus ontdoen van spullen van een overleden ouder. Dan hou ik wel eens wat persoonlijke items apart tijdens het ontruimen, die familieleden bij nader inzien dan toch willen houden.”

Ontruimingen en kleine verhuizingen zijn core business, doorgaans kunnen die een stuk voordeliger én completer worden uitgevoerd dan door de grote, gevestigde verhuisbedrijven.

Voor meer info:
www.degoederentaxi.nl
06 86 00 14 37