NOTO notarissen

Een actueel thema waar Thomas de Klein en Philp van Oss, notarissen van NOTO NOTARISSEN graag aandacht aan willen besteden, is het ONDERNEMERSCHAP. “Maastricht telt zo’n twintigduizend ondernemingen, als je alle, dus ook de kleine ondernemers en ZZP’ers meetelt,” weet Philp. “Opmerkelijk,” zegt Thomas. “Wij regelen heel vaak oprichtingen van BV’s, inbrengen van een eenmanszaak in een vennootschap en samenwerkingsverbanden tussen ondernemers. Maar de wereld achter die ondernemers is net zo interessant.”

“We zien regelmatig dat een ondernemer een prachtige zaak opbouwt maar ondertussen ook een gezin heeft. Er moeten dan regelingen getroffen worden voor het geval die onderneming spaak loopt. Dat kan een faillissement zijn of iets met de ondernemer zelf. Regelingen daarvoor treffen is net zo vanzelfsprekend als de oprichting van een BV.” “Ondernemers houden zich vaak bezig met een eventueel faillissement terwijl het fenomeen echtscheiding vaker voorkomt. Dat soort zaken zijn nog onderbelicht. Wij als Noto Notarissen willen graag vertellen wat we hierin kunnen betekenen,” vult Philp aan.

DE WERELD OM DE ONDERNEMER HEEN
“De link tussen ondernemingsrecht en familierecht is heel vanzelfsprekend,” gaat Thomas verder. “Een accountant ziet een klant jaarlijks maar die kijkt puur vanuit de ondernemer. Immers, de ondernemer is zijn klant en niet de familie van die ondernemer. Wij zien het als onze taak om dat breder te trekken en de wereld van ondernemingsrecht samen te brengen met die van familierecht. Philp is op ons kantoor de sterkste specialist ondernemingsrecht maar heeft ook familierecht gedaan. Bij beide werelden hoort niet alleen het opstarten van een eigen zaak, maar ook wat de gevolgen zijn van een overlijden of een faillissement, tot de oudere ondernemer die zijn familiebedrijf overdraagt aan zijn kinderen, en een heel pakket daar tussen in. Allemaal zaken die te maken hebben met de ondernemer en de wereld om hem heen. En deze wereld wordt ons steeds duidelijker, waardoor wij het hier aan tafel met mensen die een onderneming starten, ook hebben over een testament of levenstestament. We zien dat je veel meer voor iemand kunt betekenen als je goed doorvraagt. Niet alleen naarhet commerciële aspect maar ook naar de thuissituatie. Alleen dan kun je passende regelingen treffen naar de toekomst toe. Je bent ook veel meer verbonden met zo’n ondernemer als je zelf eens gaat kijken in zijn zaak, dan snap je de situatie beter dan dat je alleen de stukken leest. Als je zowel de zaak als de familie kent, kun je er beter op anticiperen. Je moet mensen soms echt dwingen om na te denken over de toekomst, een stukje bewustwording creëren. Een ondernemer staat er niet altijd bij stil dat hij ooit handelingsonbekwaam zou kunnen worden, of hoe het zit met samengestelde gezinnen. Er is geen standaardsituatie, die verschilt per ondernemer. Dat maakt die wereld interessant en geeft aan dat er een gesprek nodig is waarin het hele gezin, of althans op z’n minst de partner betrokken is.”

EENS PER JAAR MET DE NOTARIS ROND DE TAFEL
“De startende ondernemer willen wij graag uitnodigen om samen met ons te onderzoeken wat relevant is voor hem of haar én diens partner en het gezin. Een startende ondernemer moet stilstaan bij het feit dat er gevolgen zijn voor zijn gezin bij calamiteiten zoals echtscheiding, overlijden of faillissement,” legt Thomas uit. “Net als het zoeken naar een accountant is dit ook iets dat erbij hoort. Een ondernemer denkt vaak alleen maar aan de kosten maar ik denk dat die kosten voor de baten uitgaan. Dus als je bij ons langskomt voor een advies op maat, is dat in veel gevallen een zeer goedkoop advies omdat het je een heleboel onkosten kan besparen. Daarbij lijkt me rustiger slapen als je weet dat je niet je hele familie meetrekt wanneer het minder goed gaat met de zaak. Daardoor word je ook een betere ondernemer. Dus in principe geldt voor iedere ondernemer: maak eens een afspraak met ons en laten we de zaken eens onder de loep nemen. Ook voor de ervaren ondernemer die denkt dat alles goed geregeld is. Deze is vaak al een heel eind gevorderd met zijn onderneming waardoor bepaalde regelingen niet meer actueel zijn.”

“Vaak komen mensen wanneer het kwaad al geschied is en dan is het lastig repareren,” zegt Philp. “Het zou mooi zijn als de ondernemer eens per jaar met ons rond de tafel komt zitten. Er zijn genoeg onderwerpen waarvan ik weet dat de ondernemers het fijn zouden vinden om meer uitleg over te krijgen. Dat voorkomt ellende, werkt verhelderend en maakt het leven dus een stuk aangenamer. Dat beschouwen wij als onze taak.”

“Wij hebben gemerkt dat wij met onze expertise binnen Noto Notarissen de ondernemer van Maastricht en omgeving goed kunnen bedienen. In mei komen wij met een bijzonder aanbod om de startende BV nog meer tegemoet te komen. Zo laten we zien dat we er voor Ondernemend Maastricht en omgeving zijn met uitstekend advies tegen aantrekkelijke tarieven,” besluit Thomas.

Voor meer info zie www.noto-notarissen.nl

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren