Nieuwstraat

De Nieuwstraat met haar prachtige monumentale panden heette onlangs een aantal nieuwe ondernemers welkom. Ook worden er nieuwe bovenwoningen gerealiseerd, hebben de ondernemers zich samengepakt en zijn ze in gesprek met de gemeente. Want hoewel de Nieuwstraat eerst bekend stond als een van de ‘moeilijkste’ straten van Maastricht, wordt er hard aan de weg getimmerd om de straat positief op de kaart te zetten. Twee ondernemers vertellen!

Ondernemers in de Nieuwstraat weten als geen ander dat je als straat iets ‘anders’ moet doen om interessant te blijven voor zowel bezoekers als nieuwe ondernemers. Met de komst van corona is er veel leegstand in de binnenstad. Verschillende pandeigenaren stoppen veel energie in het ‘woonbaar’ maken van de straat. Om zo de straat en daarmee ook het centrum nieuw leven in te blazen en mensen terug te halen naar de stad. Ook hebben ondernemers en pandeigenaren in de Nieuwstraat zich samen gepakt en besloten het gesprek aan te gaan met de gemeente Maastricht. Om er zo samen voor te zorgen dat iedereen die straks in de stad is, in de Nieuwstraat moet zijn geweest. Er worden allerlei creatieve ideeën bedacht. Van een beeld van André Rieu als trekpleister tot aan het doortrekken van de vrijdagmarkt, zoals dat ook in de Hoenderstraat is gerealiseerd. Dat heeft de Nieuwstraat ook nodig, zo vinden de ondernemers. 

“IN DEZE MOOIE STRAAT ZIT JE MET JE WINKEL IN HET MIDDEN VAN HET CENTRUM VAN MAASTRICHT, DIRECT AAN DE HOOFDSTRAAT EN HET MARKTPLEIN, MET ANDERE KLEINE ONDERNEMERS WAARBIJ JE ALTIJD TERECHT KAN VOOR EEN UNIEK(E) PRODUCT OF DIENST.” FLOYD GIELEN 

Veronique van den Boorn, eigenaresse Blooms, Nieuwstraat 23

“Eind februari opende ik mijn eigen bloemenzaak ‘Blooms’ in de Nieuwstraat. En wat heb ik het naar mijn zin in deze straat. Het is een heel hechte straat, waar ondernemers elkaar helpen waar het kan en we elkaar bijstaan waar nodig. Ik vind de Nieuwstraat een van de leukste straten van Maastricht. Er zitten vooral kleine ondernemers met hun boetiek of speciaalzaak. De ‘grote jongens’ vind je in deze straat niet. Toen ik met de verhuurder van het pand in gesprek kwam, hebben we in samenspraak het hele pand verbouwd en opgeknapt. Helemaal in stijl van het monumentale pand, zoals het hoort te zijn. Ook heb ik veel tips omtrent het ondernemen gekregen. Dat geeft je als beginnende ondernemer een enorme boost. Voorheen was er een “Nieuwstraat comité”, maar daar wordt niet heel veel meer mee gedaan. Eigenlijk zou dat opnieuw opgepakt moeten worden. Onderling zijn we bezig om allemaal dezelfde plantenbakken te plaatsen om de straat op te vrolijken. We zijn er voor elkaar. Het is hier altijd gezellig, je proeft er nog echt de sfeer van het ‘oude’ Maastricht.” 

Floyd Gielen, eigenaar GRAIL, Nieuwstraat 13 

“Voor ons was vanaf het eerste moment duidelijk dat de Nieuwstraat de perfecte straat is voor GRAIL: een centraal gelegen en makkelijk bereikbare winkelstraat met verschillende speciaalzaken. Een straat waar de consument even op adem kan komen van alle hectiek in de grote hoofdstraat. We zijn bijna vier jaar geleden gestart in de Nieuwstraat op nummer 21, maar sinds begin februari zitten we in het prachtige monumentale pand op nummer 13. We hadden de ambitie om naar een groter pand te verhuizen. Nieuwstraat 13 bleek voor ons de ideale winkelruimte. De verhuurder heeft met ons meegedacht in mogelijkheden om de winkel optimaal te gebruiken. Ook is het pand in een geweldige staat opgeleverd waardoor wij hier onze eigen ‘magie’ aan hebben kunnen toevoegen en een uniek concept hebben kunnen neerzetten. De Nieuwstraat is een straat met prachtige panden en leuke, kleine ondernemers. We zijn actief bezig met nieuwe manieren om contact te leggen met onze klant. In de afgelopen jaren hebben we verschillende events in de straat georganiseerd zoals feestjes, sporttoernooitjes en ook de Open Mic Night, waar beginnende artiesten van zich kunnen laten horen. Stuk voor stuk om de straat op de kaart te zeten. Daarnaast focussen we ons met GRAIL op exclusieve producten en merken. Wij geloven erin dat ons speciale product te vinden moet zijn in een zijstraat van de binnenstad. De juiste klant weet ons wel te vinden. Hierdoor was onze keuze voor de Nieuwstraat snel gemaakt. Wij hopen dat met de komst van de nieuwe winkels (zoals de kaasboetiek en de nieuwe bloemist) nog meer mensen ons prachtige straatje weten te vinden.”