Nach vaan ’t hart

Op zaterdag 17 juni wordt voor de tweede keer DE NACH VAAN ’T HART, VIER ’T LEVE georganiseerd. Aan het woord zijn organisatoren Dyon De Vreede, Maggie Kooman en Chris Bernaards.

Dyon, zelf hartpatiënt, zet zich al jaren in als ervaringsdeskundige voor het Hart en vaat Centrum MUMC+ en het Hart en vaat Onderzoekfonds van Health Foundation Limburg. Hij richtte samen met Bianca Vorstermans en Marlies Steehouwer de lotgenotenavond Hart en Vaat Café op en ontving recent de vrijwilligersprijs in de categorie ‘zorg’. Maggie is fondsenwerver Hart en Vaat onderzoekfonds Limburg en Chris Bernaards, eigenaar van Dans- en partycentrum Bernaards, stelt zijn dansschool ter beschikking voor de feestavond van De Nach vaan ’t Hart.

HET LEVEN VIEREN
“Enkele jaren geleden werd het evenement ‘Loop met je dokter’ feestelijk afgesloten met een optreden van Frans Theunisz,” vertelt Dyon. “Frans vroeg me toen of het geen idee zou zijn om iets in het leven te roepen als ‘de nach vaan ’t hart’. Bij deze term begonnen bij mij al belletjes te rinkelen. Iets groots organiseren waarbij serieus aandacht wordt gevraagd voor hart- en vaatziekten maar dat tevens een feestje zou zijn, sprak me gelijk aan. Na een fikse brainstorm met een groep mensen zijn we uitgekomen op het evenement De Nach vaan ’t Hart, Vier ‘t leve. Samen hebben we een fantastisch programma opgezet waarvan we op 17 juni 2023 de tweede editie houden!” Wat kunnen je verwachten? “We starten in de namiddag met een stadswandeling,” legt Dyon uit. “Een awareness-stoet door de binnenstad van Maastricht, uitgezet door Gilbert Peters van Alde Caerte Stadswandelingen. We starten bij Dans- en Partycentrum Bernaards waarbij Sambaband Batida Mestreech voorop zal gaan. Op verschillende mooie plekken zullen Theo Bovens, Jan Janssen, Bastiaan Klomp en Gilbert Peters een verhaal voordragen. John Eijssen met ’t Leech vaan Mestreech en Stads-Ingel Math Hardy begeleiden de wandelaars. Het eindpunt is weer bij Bernaards waar aansluitend een feestavond wordt gehouden om het leven te vieren. Een groot aantal Mestreechter artiesten werkt daar geheel belangeloos aan mee; DJ Nando Pellemans, die ook tijdens de wandeling het geluid verzorgt, DJ Mathieu Mestreech, Duo X-Elle, Frans Theunisz, Huub Adriaens, Katja Henz en Ziesjoem!” Stadsfotograaf Laurens Bouvrie staat garant voor een sfeervolle fotoreportage.”

LEVENS REDDEN ZOALS DAT VAN MIJ
Chris vindt dat iedereen minstens eens per jaar iets voor een goed doel moet doen. “Het is mooi om onderdeel te zijn van dit evenement,” zegt Chris. “Ik werk er met heel veel plezier aan mee.” “We willen zoveel mogelijk geld ophalen om het verschil te kunnen maken voor zoveel mogelijk generaties, om levens te redden, levens zoals dat van mij,” vult Dyon aan. “Vorig jaar is de opbrengst gegaan naar vrouwelijk hartfalen, dit jaar is het geld bestemd voor
reanimatieonderwijs aan middelbare scholieren.” Maggie verduidelijkt: “Een van de projecten die wij ondersteunen is de Taskforce QRS. Dit zijn studenten die reanimatielessen geven op middelbare scholen. Scholieren hebben de juiste leeftijd om nieuwe vaardigheden goed onder de knie te krijgen en bij deze leeftijdsgroep beklijft zo’n vaardigheid het beste. Door bij scholieren te beginnen, kan straks een hele generatie reanimeren.”

Dyon hoopt op zo’n tweehonderd deelnemers aan De Nach vaan ’t Hart. “Elke kaart is een gift voor het bovenstaande doel en geldt voor zowel de wandeling als de avond. Ik nodig u van harte uit!” aldus een enthousiaste Dyon
De Vreede.

Kaarten voor De Nach vaan ’t Hart zijn te krijgen op www.denachvaanthart.nl

TEKST Vivianne Rijnders FOTO’S Peter van Hooren