Mogen wij u voorstellen…. Perron Meerssen

Eigenaar Jean Rompelberg van bedrijvenverzamelgebouw Perron Meerssen vertelt trots zijn verhaal. “Het pand, dat uit begin jaren zestig stamt, stond eind 2015 te koop. Ik vond de ligging vlakbij de nieuwe Willem Alexandertunnel en Knooppunt Kruisdonk interessant. Op een openbare veiling heb ik het gekocht. Pas nadat we het helemaal leeg hadden gehaald, zag ik de onderliggende schoonheid ervan en kreeg het ontwerp mij helemaal in zijn greep. De dubbele houten boogdaken, typisch een bouwstijl uit die jaren, het verticale metselwerk, de ezelsruggen maar ook de stalen kozijnen die nu weer helemaal modern zijn. Moest ik dat gebouw gaan slopen? Met nieuwbouw zou ik iets krijgen dat tegenwoordig iedereen heeft. Helemaal renoveren dan? Maar hoe?” 

Geen zilveren doos maar een grande dame.Jean besloot om het betonnen industriële gebouw duurzaam te transformeren naar een modern en multifunctioneel verzamelgebouw waarin diverse nieuwe bedrijven gehuisvest konden worden. Om dat te realiseren moesten er twaalf extra toegangspoorten komen en werd het souterrain een halve meter dieper afgegraven en volledig voorzien van vloerverwarming. Oude elementen zoals de stalen raamkozijnen bleven behouden maar uiteraard wel voorzien van gelaagd HR++ glas. Muren werden geïsoleerd, daken ver-nieuwd en alle technische installaties vervangen. “Zo ontstond er een transitie van het oorspronkelijke industriële karakter naar duurzaamheid, waardoor ik een andere sfeer creëerde dan in de meeste moderne bedrijfspanden,” zegt Jean. “Ik wilde geen grote zilve-ren doos maar een grande dame. Natuurlijk heb ik me afgevraagd of dit wel verstandig was en of ik het ooit weer terug zou verdienen. Ik was tweeënvijftig jaar, als ik het nu niet deed, wanneer dan wel? Ik besloot voor de ladder van duurzaamheid te gaan ondanks dat dit een weg zou worden met onvoorspelbare hobbels. Ik legde de lat hoog, dat was soms een strijd met aannemers maar ook met mezelf.” 

Een goed wijf is het halve bedrijf.

Er is goed nagedacht over de bereikbaarheid. “Daar komt ook de naam Perron Meerssen vandaan,” legt Jean uit. “We wilden een plek zijn waar dagelijks mensen en goederen kunnen aankomen en weer ver-trekken zonder overlast voor omwonenden. Het moest een opwaardering worden voor de buurt.” Er brak een periode aan van kadastrale grensreconstructie, van bodemonderzoek en asbestinventarisaties. Maar ook van plannen maken met respect voor de oorspronkelijke bebouwing. Prettige werkplekken scheppen voor ondernemers en hun klanten waardoor toekomstige exploitatie verzekerd zou zijn. Hoe heeft Jean het hoofd boven water kunnen houden? “Door steeds weer te bezinnen, veel geduld te hebben en tegenslagen kunnen incasseren.

Terugschakelen en vooral rustig aan doen drukt de kosten en geeft potentiële bedrijven die zich willen vestigen beter de gelegenheid om te ontdekken van wie het gebouw is en wat de bedoeling is. En natuurlijk doordat mijn vrouw altijd achter me stond. Want ‘een goed wijf is het halve bedrijf’. Mijn vrouw heeft praktisch meegeholpen, enorm de handen uit de mouwen gestoken en mij tijdens het hele renovatieproces in alles voortdurend gesteund. Ik ben heel trots op haar.

“Ik faciliteer alsof het een hotel is.”

Inmiddels loopt het jaar 2020 op zijn einde en zien we aan de Kuilenstraat 60 een fris en duurzaam gebouw. De grote ‘60’ die ’s avonds verlicht is, geeft de krachtige metamorfose weer. Perron Meerssen is ‘SCIOS Scope 10’ gecertificeerd en bekroond met het Energielabel klasse-A. De instapklare units zijn voorzien van keuken, toilet, WiFi, brandblusvoorziening, elektronische toegangscontrole, alarmsysteem, intercom en camerabewaking. “Wij ontzorgen de ondernemers door de uitvoering van periodiek onderhoud, de jaarlijkse verplichte keuringen maar ook met bijvoorbeeld een glazenwasser. Grote toegangspoorten en veel parkeerruimte voor bezoekers en laden en lossen van vrachtwagens. Deze combinatie is uniek in de bebouwde kom aan een knooppunt van twee snelwegen. Dat maakt het voor huurders aantrekkelijk om hier te zijn.” Aldus Jean Rompelberg.