MABP

TEFAF en MABP
U kent de TEFAF? Dan kent u natuurlijk ook de MABP. Mocht dat toch niet zo zijn, dan krijgt u binnenkort een mooie gelegenheid kennis te maken met deze bijzondere beurs. U vindt er een breed aanbod aan antiquarische boeken en prenten, platen, tekeningen/cartografie, stadsgezichten, atlassen en veel meer.

DEELNEMERS
Circa dertig antiquaren uit binnen- en buitenland nemen deel aan de MABP; uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Cyprus, België en Nederland. Uit Maastricht neemt ‘Antiquariaat Paul Bremmers’ deel, medeorganisator van de beurs.

Ook op de MABP vertegenwoordigd is de Stichting Boeken voor Mensen, bekend om haar ‘Boekenkelder’. Met de opbrengst van de verkoop van tweedehands boeken steunt de stichting sociale doelen in en rondom de Limburgse hoofdstad. Verder is dit jaar ook de Nederlandse Vereniging voor ExLibris en andere Kleingrafiek vertegenwoordigd, die haar 75jarig bestaan viert met later in 2023 een expositie in de Dominicanen Boekhandel.

WAAR EN WANNEER
De MABP wordt jaarlijks gehouden, gelijk met het eerste weekend van de TEFAF, in de St Janskerk aan het Vrijthof. Dit jaar al weer voor de 15e keer.

Op vrijdagmiddag 10 maart wordt de beurs geopend door de heer Th. Bovens. Tijdens de beursdagen wordt op een bijzondere manier aandacht gegeven aan het thema van de MABP; zie hierna.

THEMA VAN DE BEURS
De MABP kiest ieder jaar een apart onderwerp als uithangbord van de beurs.

Dit jaar is dat de historische figuur d’ Artagnan. Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan, was een van de musketiers uit de eregarde van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

Het is nu 350 jaar geleden dat d’ Artagnan op 25 juni 1673 bij de belegering van de stad Maastricht op tragische wijze om het leven kwam. In de buurt van de Tongersepoort werd hij door een musketkogel in zijn hals getroffen.

De Maastrichtse straatnamen Aramislaan, Athoslaan, Porthoslaan en d’ Artagnanlaan verwijzen naar de musketiers.

Naast d’ Artagnan als historische figuur kennen we ook de geromantiseerde d’ Artagnan, groot gemaakt door de schrijver Alexandre Dumas sr. in zijn ‘Les trois mousquetaires’. Het genoemde werk van Dumas uit 1844 zal als pronkstuk op de beurs te zien zijn.

In Frankrijk is 25 juni 2023 uitgeroepen tot een van de belangrijke nationale herdenkingsdagen.

OPENINGSTIJDEN
Vrijdag 10 maart van 14:00 – 19:00 uur
Zaterdag 11 maart van 10:00 – 18:00 uur
Zondag 12 Maart van 10:00 – 17:00 uur
De entree is €5,– p/p (incl. garderobe, verplicht)
Er is catering aanwezig voor een kopje koffie,
een broodje en een drankje.

U vindt ons op de website
WWW.MABP.EU
en op social media