MAASTRICHT PORSELEIN wil de partner bij elke gedekte tafel zijn.

MAASTRICHT PORSELEIN wil de partner bij elke gedekte tafel zijn.

Lucien Franssen heeft een duidelijk doel voor ogen met Maastricht Porselein. Hij wil dat als men in de zuidelijke provincies porselein, glas, bestek of klein keukengerei nodig heeft, er direct en als eerste aan zijn winkel gedacht wordt. Met die instelling hoopt hij zijn zaak de komende jaren nog meer te laten groeien. 

Het in Eijsden gelegen Maastricht Porselein is al jaren een begrip. Je kunt er terecht voor de aanschaf van servies in allerlei soorten, kleuren en maten, dat ook nog eens bedrukt kan worden. In 2004 ging de voorloper van het bedrijf, Mosa Porselein, failliet, waarna Henri Franssen (Luciens vader) en diens compagnon de zaak onder een nieuwe naam overnamen. Sindsdien is ook Lucien bij Maastricht Porselein, zoals het kwam te heten, de nodige uren per week betrokken. “Ik wilde niet vanaf dag 1 het bedrijf overnemen, maar eerst ervaring buiten de deur opdoen. Anders krijg je bedrijfsblindheid, ben ik van overtuigd.” In 2018 maakte hij alsnog de definitieve overstap. Hij zegde zijn toenmalige fulltime baan op en ging voltijds aan de slag in de zaak waarin zijn vader, ondanks dat hij al pensioengerechtigd is, nog steeds dagelijks aan het werk is. Zijn moeder verzorgt op haar beurt de administratie. “Ik heb nog geen seconde spijt van die keuze. Als ondernemer heb ik een bepaalde vrijheid. Ik kan me nu focussen op één ding. Voorheen werkte ik elders 40 uur en daarnaast nog een uur of 20 bij Maastricht Porselein. Tel de werkweken maar uit dan. Nu ik de hele week met Maastricht Porselein bezig kan zijn, heb ik veel meer rust over me.” 

Meedenken 

Lucien en zijn vader denken altijd met de klanten mee. “Als er een chefkok en horecaondernemer in de zaak zijn, vraag ik of ze zich bewust zijn van de kleuren die ze willen hebben. De kleur zwart is bijvoorbeeld erg in, maar op zwarte borden kun je niet alles serveren. Denk aan een biefstuk.” Lucien merkt dat bedrijven zich tegenwoordig willen onderscheiden met servies. “Zowel in de horeca als ook in andere branches. Een logo op een glas of bord doet toch net wat meer. Daarbij is ‘less’ wel altijd ‘more’, wat mij betreft. Je kunt het qua opdruk zo druk maken als dat je zelf wilt, maar ik denk dat als je het rustiger houdt, het veel langer meegaat.” 

Service 

Lucien wil de zaak op termijn graag een stapje hogerop helpen. Het grootste deel van de huidige klanten bevindt zich al in Brabant, Limburg en Belgisch Limburg. In dit gebied wil hij voor zowel alle particulieren als organisaties de eerste keus worden als het gaat om de aankoop van professioneel glas, bestek, porselein en klein keukengerei. “We zijn een ‘one stop shop’. De ideale partner voor een gedekte tafel. We kunnen alles leveren op dit gebied. En de service gaat verder. We denken met klanten mee. Mochten we iets niet in ons leverancierspakket hebben, halen we het elders”, aldus Lucien. Maastricht Porselein doet zaken via drie kanalen: de webshop, de fysieke winkel en daarnaast kan Lucien ook zelf langskomen. “Je logistiek moet in orde zijn, je communicatie moet lekker lopen en de webshop moet goed uitzien. Ik geloof in service. Dat maakt het verschil.”