LIJSTTREKKERSDEBAT
NIEUWSGIERIG NAAR WAT DE STANDPUNTEN ZIJN VAN POLITIEKE PARTIJEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN?
Met oog op de gemeenteraadverkiezingen op 16 maart dit jaar, organiseert Centrummanagement Maastricht op 9 maart twee lijsttrekkingsdebatsessies en wel om 17.00 uur en om 19.30 uur in de Muziekgieterij. Dit doen wij om inwoners en ondernemers van Maastricht kennis te laten maken met nieuwe en bestaande politieke partijen en hun politieke agenda voor de komende vier jaar. Het belooft een breed debat te worden waarbij belangrijke issues voor Maastricht worden besproken.
Ben jij ook nieuwsgierig naar wat de nieuwe gemeenteraad voor jou als inwoner of ondernemer van Maastricht in petto heeft? Hoe denken de deelnemende politieke partijen bijvoorbeeld over thema’s als armoede, klimaat, gezondheid, cultuur, toerisme en winkeltijden, parkeerplaatsen en stadsontwikkeling? En wat voor gevolgen heeft dit direct of indirect voor jou? Tijdens de lijsttrekkersdebatten op 9 maart gaan lokale politieke partijen met elkaar in debat over diverse stellingen en vraagstukken binnen deze thema’s.
TWEE DEBATSESSIES
Vanwege de verwachte grote deelname van politieke partijen aan de verkiezingen, bestaat het programma voor de avond uit twee debatsessies. De eerste sessie vindt plaats van 17.00 tot 19.00 uur met daarin huidige politieke partijen met 1 zetel en de partijen die voor het eerst meedoen aan de verkiezingen in Maastricht. Het moet nog blijken welke nieuwe partijen zich aanmelden voor het debat, maar de samenstelling
kan zijn: SAB, 50Plus, LPM, Groep Gunther, RE:SET, MOE:D, Christen Unie, Volt, Maastricht Vooruit, Maastrichtse Ondernemers Partij en partijen waarvan nog niet bekend zijn of ze deelnemen. Voor de tweede debatsessie, die plaatsvindt van 19.30 tot 21.30 uur, zijn de politieke partijen met twee of meer zetels in de huidige gemeenteraad uigenodigd. Dit zijn: CDA, SPM, Groen Links, D’66, PvdA, VVD, SP, PVM en PVV.
THEMA’S OP BASIS VAN LOTING
Tijdens elke debatsessie komen drie thema’s aan bod. De toewijzing van thema’s en de politieke partijen worden bepaald door loting. Dit gebeurt aan de hand van de volgende indeling:


Bij aanvang van elke thema starten de lijsttrekkers met een pitch. Zij krijgen dan elk 1 minuut de tijd om het standpunt van hun partij toe te lichten (denk aan: wat is de huidige situatie, waar moeten we naartoe in de toekomst en wat zijn de uitdagingen voor Maastricht?).
ERBIJ ZIJN?
Afhankelijk van de dan geldende corona maatregelen, is het mogelijk publiek toe te laten bij de debatten. Hierover zullen wij later berichten zodra er meer duidelijkheid is. RTV Maastricht is sowieso aanwezig voor opnames en zal de debatten uitzenden in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen.