Liedjes van toen

LIEDJES VAN TOEN GEZONGEN DOOR ARTIESTEN VAN NU.
In september komt RTV MAASTRICHT met het programma KINT GEER DEZE NOG?. Hierin worden liedjes van toen gezongen door artiesten van nu. De nummers van TAAI TAAI, LENIE MENTEN en FIETSEFREEM worden Ten gehore gebracht.

Programma Erwin Lennarts kwam op het idee toen hij in 2019 Fietsefreem een optreden zag verzorgen bij de collega’s van L1. De band was eigenlijk al in 2003 gestopt vanwege de ziekte van Bert Quaedvlieg, één van de bandleden, maar keerde eenmalig terug op televisie. “We hebben daar vier liedjes gezongen. Maar fysiek ging het eigenlijk echt niet meer. Ik ben daar vervolgens dagen kapot van geweest”, herinnert Bert zich, die toen besloot echt nooit meer het podium op te kruipen. Maar om te zien en horen hoe andere artiesten de liedjes van zijn voormalige groep ten gehore brengen, daar hadden Bert en partner Raymonde wel oren naar. In het programma, waarin dus ook de liedjes van Taai Taai en Lenie Menten aan bod komen, worden ook oude herinneringen opgehaald. “We hebben het over hoe ze zijn ontstaan, waarom men is gestopt en er worden anekdotes verteld. Soms wordt er ook wel eens iets rechtgezet.” John Dams en John Coenen komen zo weer samen om de tijd van Taai Taai te herbeleven, de zoon en dochter van de inmiddels overleden Lenie Menten doen dat bij haar muziek.

In de Muziekgieterij vond Erwin Lennarts een enthousiaste partner en medeproducent binnen dit project. Hij vond tevens een rits artiesten bereid zich aan de uitdaging van Kint geer deze nog? te wagen. “De Voorwaarde is dat ze zingen op de originele muziekbanden van toen. Diverse studio’s hebben deze eenmalig ter beschikking gesteld.” Roger Borgman, De Köp, Jelke Schijlen, Gabe Kruse, Rian Pasmans, Ziesjoem!, Huub Adriaens, Batteraof, Duo X-elle, Marvin Rosier, Peggy Lassouw, Comsi Comsa en Angelina & Ronald vertolken de liedjes van weleer. “Zij moeten zich toch dat hele liedje eigen maken. De tekst staat bijvoorbeeld niet op een autocue. Maar het enthousiasme spatte er bij iedereen van af. Zowel bij de artiesten van toen als die van nu”, zo vertelt Erwin.

En dat leverde bijzondere combinaties en optredens op. Bert genoot van ieders deelname, maar vond de bijdrage van Gabe Kruse en Jelke Schijlen toch wel heel bijzonder. Zij vertolkten samen ‘Paradies beij ’t desbordleeg’. “We zijn nou eenmaal hardrockliefhebbers”, bekent Bert. “Het grappige is dat sommige artiesten die onze liedjes zingen niet eens geboren waren toen wij al stopten. En ondanks dat leeftijdsverschil dan toch zoveel plezier beleven aan onze muziek. Dat doet goed.”

Kint geer deze nog? wordt uitgezonden op 16, 23 en 30 september op RTV Maastricht.

TEKST Stephan van Appeven FOTO Ronald van den Hoven