Les Misérables

Les Misérables staat dit jaar voor de derde keer op de planken in de Nederlandse theaters en is voor het eerst te zien in Limburg. De komst van de ‘musical aller musicals’ werd uitbundig gevierd tijdens de Limburgse première op donderdag 13 april in Theater aan het Vrijthof. Hier maakten bezoekers en genodigden kennis met de jongste Jean Valjean ooit, gespeeld door Kerkradenaar Milan van Waardenburg.

Zijn verhaal in een notendop: Valjean heeft negentien jaar als dwangarbeider moeten boeten voor het stelen van een brood. Nadat hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten, slaat hij op de vlucht en neemt hij een andere identiteit aan. Met politie-inspecteur Javert op zijn hielen ontdekt hij het ouderschap, vecht hij mee op de barricade en confronteert hij het verleden. ‘Ik weet nog dat ik op twaalfjarige leeftijd in Londen, met mijn moeder, deze musical zag. Toen riep ik dat ik ooit in Les Misérables wilde gaan spelen’, aldus van Waardenburg. Dat hij zijn droomrol uiteindelijk heeft gekregen ervaart hij als ‘een lot uit de loterij.’ In de show staat hij naast musicalsterren als Freek Bartels, Vajèn van den Bosch en Ellen Pieters.

Het idee om Les Misérables naar Nederland – en Limburg – te halen, ontstond zes jaar geleden tijdens een gesprek tussen theaterproducent Ruud de Graaf en programmeur Peter Noten. Samen blikten zij toen terug op een succesvolle openluchtvertoning van de film West Side Story op het Vrijthof, met livemuziek van philharmonie zuidnederland. Het volgende grote project moest ook iets ‘episch’ zijn, ‘zoals Les Misérables…’ De musical speelde dertien keer in Theater aan het Vrijthof in een nagenoeg uitverkochte Papyruszaal. Afgelopen zondag genoot het publiek van de laatste voorstelling in Maastricht.

Wie Les Misérables heeft gemist, of nog een keer wilt zien, krijgt een tweede kans. Van 1 t/m 12 november staat de musical in Parkstad Limburg Theater Heerlen.