Laat de stad weer bruisen!

WE MOGEN WEER, WE KUNNEN WEER. STEEDS EEN BEETJE MEER. EN WAT WILLEN WE GRAAG! OOK WIJ STAAN WEER TE POPELEN OM EROP UIT TE GAAN. WAT HEBBEN WE DE STAD, ZOALS DEZE VOLGENS ONS HOORT TE ZIJN, ONTZETTEND GEMIST. MET OPEN DEUREN, LACHENDE ONDERNEMERS EN DYNAMIEK VAN BEZOEKERS UIT ALLE WINDSTREKEN. BRUISEND MET HORECA, RETAIL EN CULTUUR OP ZIJN BEST. WAT WIJ HET MEEST HEBBEN GEMIST EN WAAR JE ONS DE KOMENDE TIJD TEGENKOMT? WE DELEN HET MAAR AL TE GRAAG MET JE!

RENSKE THOMAS
CULTUURPARTNER CULTURA MOSAE

WAT HEB JE HET MEEST GEMIST?
“Als er iets is dat de coronaperiode ons heeft laten zien, dan is dat hoe belangrijk cultuur is voor ons welzijn en voor de saamhorigheid. Het samen beleven en delen van ervaringen in de cultuur heb ik wel het meest gemist. Concerten en performances waar je deel bent van een geheel, theatervoorstellingen met staande ovaties en de bijzondere energie die dan in de ruimte hangt en gedeeld wordt door het hele publiek. Met honderden mensen om je heen meezingen tijdens het concert van je favoriete band en de gesprekken die ontstaan met vreemden terwijl je wacht tot de artiest opkomt. Het zijn de clichés, maar zo waar.

” WAT GA JE ALS EERSTE DOEN ALS ALLES ECHT WEER HELEMAAL OPEN IS?
“Ik ben er nog niet helemaal uit voor welk festival in de zomer ik een ticket ga kopen. Maar ik zal zeker snel bij Lumière te vinden zijn voor een ‘quirky arthouse’ film.

WAT IS JOUW ‘TO DO’ TIP VOOR DE KOMENDE TIJD (IN MAASTRICHT)?
“Nou, ik zou er specifi ek een aantal uit kunnen halen, maar lijkt me vooral goed als je de programma’s van al onze culturele instellingen en organisaties naast elkaar te legt en er van elke kunstvorm eentje uit pikt om van te gaan genieten! Naar Karsu of Goose in de Muziekgieterij, de tentoonstelling ‘Images of the Unconscious’ vanaf 22 maart bij Marres of naar de landelijke première van ‘Een meeuw’, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht in het Theater aan het Vrijthof. En als je wilt zien hoe al deze instellingen en meer op een mooie manier bij elkaar komen en een weekend vol fantastisch programma neerzetten, noteer dan 8-11 september alvast in de agenda voor festival MAAS! Laten we inhalen wat we gemist hebben de afgelopen twee jaar!”

PAUL TEN HAAF
DIRECTEUR CMM

WAT HEB JE HET MEEST GEMIST?
“De reuring in de stad. Al die ondernemers die elke dag opnieuw hun best doen om hun winkel of horeca bedrijf op orde te hebben, terwijl alles tijdens de lockdown dicht was, vreselijk. De evenementen die onze stad zo rijkelijk kent, ze waren er niet meer. Dat bracht een verdrietig gevoel op momenten waarin er nagenoeg geen bezoekers in de stad waren.”

WAT GA JE ALS EERSTE DOEN ALS ALLES ECHT WEER HELEMAAL OPEN IS?
“De winkels zijn feitelijk ‘weer echt helemaal open’, dus daar heb ik mijn eerste aankopen alweer gedaan. Een restaurantbezoek was de afgelopen weken ‘passen en meten’. Òf een uitgebreide lunch òf om 19.00 uur al gaan. Naast een bezoek aan het theater, is een mooie lange avond tafelen met vrienden een van de eerste dingen. Ja, dát wordt het eerste dat ik samen met Caroline mijn vrouw ga doen.”

WAT IS JOUW ‘TO DO’ TIP VOOR DE KOMENDE TIJD (IN MAASTRICHT)?
“Tja, dat is niet zo moeilijk. Bezoek en geniet weer van alles wat onze stad te bieden heeft, doe je aankopen in de winkels, bezoek de horeca en geniet van het cultuuraanbod in onze stad. Steun onze ondernemers! Het lijkt misschien dat over een tijdje alles weer ‘normaal’ is, maar twee coronajaren hebben de retail, horeca en cultuursector zwaar getroffen. Deze sectoren hebben ons en iedereen de komende jaren nodig om te herstellen.”

PETRA DE WAAL MALEFIJT
PROJECTMANAGER CMM

WAT HEB JE HET MEEST GEMIST?
“De vrolijke gezichten van ondernemers. Iedereen had het zwaar en dat is vreselijk om te zien. Het machteloze gevoel dat ik zo weinig voor ze kon betekenen, professioneel én privé, vond ik heel erg. Dus de komende tijd zal ik weer veel te vinden zijn in de lokale horeca en retail. Niet uit eten kunnen gaan, was een groot gemis. Hoewel er thuis heerlijk voor me gekookt wordt door mijn vriend en ik het zelf ook leuk vind om te doen. Qua shoppen heb ik vooral gemist dat ik niet spontaan naar een winkel kon voor een leuk cadeautje of nog éven snel de stad in kon iets wat ik nodig had. Bij mij komt het vaak op het laatste moment aan en online shoppen is dan ook meestal niets voor mij!”

WAT GA JE ALS EERSTE DOENALS ALLES ECHT WEER HELEMAAL OPEN IS?
“Ik sta zelf niet vaak meer tot 4 uur ’s ochtends in de kroeg, maar het meest blij ben ik als de nachthoreca weer open mag. Niet voor mezelf, maar vooral voor hen… Zij zijn al zo ontzettend lang de dupe van deze pandemie en alle maatregelen, dat is echt heel schrijnend. Verder verheug ik me erop nieuwe zaakjes te gaan ontdekken, zowel horeca als retail. Het is ontzettend knap dat er ondernemers zijn die juist in de afgelopen uitdagende periode de stap hebben gezet om een zaak te starten, maar er zijn er meerdere in Maastricht die het aandurven!”

WAT IS JOUW ‘TO DO’ TIP VOOR DE KOMENDE TIJD (IN MAASTRICHT)?
“Die is eigenlijk niet anders dan altijd: bezoek elk kwartier van de stad! In de oude binnenstad vind je genoeg authentieke zaakjes. Maar er zijn ook zoveel leuke dingen te ontdekken in de andere delen van de stad. Het Sphinxkwartier met het Bassin en de Boschstraat. Het Stokstraatkwartier met de leukste pleintjes en het Jekerkwartier met zijn pittoreske charme. En dan is er natuurlijk nog Wyck, ‘mijn’ kant van de rivier, waar je gewoon álles hebt!”