Kunstroute Maastricht

Maastricht telt meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels. Je vindt ze op www.maastrichtkunst.nl. Hier vind je ook de Maastricht Art Map waarmee je eenvoudig je eigen kunstroute plant. Deze plattegrond ligt ook als handzame flyer in elk hotel.

Deze zomer zijn er weer tal van exposities in de stad. Zoek ze op en maak van je van een stadswandeling een onvergetelijke kunstbelevenis. Openingstijden en links naar de websites van deze galeries vind je op www.maastrichtkunst.nl.

OVER MAASTRICHTKUNST.NL
MaastrichtKunst.nl is een initiatief van alle kunstgaleries in Maastricht met meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels die deelnemen. Maastricht is kunststad ‘par excellence’. Jaarlijks vindt hier ook The European Fine Art Fair (TEFAF Maastricht) plaats, wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. Met de interactieve Maastricht Art Map op www.maastrichtkunst.nl vind je snel alle galeries in de stad. Wandel door prachtige monumentale straatjes en ontdek de mooiste kunst.

Hieronder een aantal highlights:


GALERIE SCHUWIRTH & VAN NOORDEN
De Stupa’s van kunstenaar Gerard Schuwirth zijn gemaakt van keramiek en verwijzen naar godsdienstige uitingen die tot doel hebben de mensen op een hoger doel in het leven te wijzen. Oorspronkelijk is een stupa een bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Een reliekschrijn (bv van Sint Servaas) is een westerse uiting die indirect met stupa’s in verband kan worden gebracht. Beiden zijn uiting van geloof, mystiek en hoop. De titel van de expositie East meets West verwijst naar de overeenkomsten in de geloofsovertuigingen. Te zien in Galerie Schuwirth & Van Noorden.

ARTELIER.13
aRtelier.13 is een initiatief van vijf leden van de Limburgse Kunstkring. Onlangs is de galerie verhuisd van Kesselkade naar de Mariastraat in hartje Maastricht. Het is een atelier, werkruimte en kijkplek ineen met een permanente expositie van Suus Elkink-Martens, Helga van der Poel, Ingrid Capozzi, Lei Hannen en Nic Heffels. Hier vind je kunst in keramiek, grafiek, aquarel, olieverf, beelden en acryls.

GALERIE MOA
De expositie Trois Visages in Galerie MOA laat werk zien van drie kunstenaars. Yan Marczewski – meditatieve olieverf schilderijen, Den Bar – sculpturen in brons, marmer en hout en Yvan Richeux-Rey – dynamische, kleurrijke olieverf schilderijen.

ARTICHOQUE ART GALLERY
Artichoque Art presenteert Sophia Kirst & Bryan Claessen. Sophia Kirst (München, 1987) groeide op in een culturele commune aan de rand van München. Ze is gefascineerd door de energie die ontstaat wanneer mensen elkaar ontmoeten. Hun onderlinge tegenstellingen en de effecten die ze op elkaar hebben. Dit dwingt haar tot het zoeken naar een vorm die niet kan bestaan – terwijl we deze vorm wel kunnen voelen. Ze werkt voornamelijk met water en kleurstoffen op diverse materialen. Inspiratiebronnen zijn de natuur, het werk van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola en het oeuvre van schrijver en filosoof Wolfgang Goethe. Ook laat ze zich inspireren door het werk van collega-kunstenaars Jonas Burgert en Katharina Grosse. Bryan Claessen (Maastricht, 1977) is een autodidactische kunstenaar die zijn opvattingen over de wereld weergeeft in schilderijen. Initieel bevatten Bryan’s werken veel abstractie
en lege ruimtes. In zijn recente werk schets hij sfeerbeelden, plekken die hem intrigeren. Vaak gebouwen of landschappen waarin zich een of meerdere personen bevinden, in een bevreemdende combinatie van realisme en abstractie. Antwoorden op de vragen die Bryan´s schilderijen opwerpen, zijn er niet altijd. Soms is het puur genieten van compositie en kleuren. Werken: The Visitors, Trans Europa, The Tourists, Why did i come here? I thought, Vanishing point.

GALERIE JAPONAIS
Galerie JAPONAIS heeft deze zomer een bijzondere tentoonstelling van handgeschilderde zijden Kimono’s en Japanse prenten. De galerie is gelegen in het fraaie historische Jekerkwartier, zeg maar het Quartier Latin van Maastricht. Bij Japonais ademt alles de verfijnde sfeer uit het land van de rijzende zon en
wordt deze tastbaar in de vorm van Japanse antieke poppen, kimono’s, kasten, bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen, lakwerk en porselein.

Informatie
De kunstroute door Maastricht plan je op www.maastrichtkunst.nl en kun je elke dag van het jaar wandelen. Hij is ook als flyer verkrijgbaar bij alle hotels in de stad. Op de website vind je ook de openingstijden en links naar de websites van de deelnemende kunstgaleries, ateliers, artshops en kunsthandels.