Kronieken van Lewieke

DE Kronieken VAN Lewieke!
Op VRIJDAG 28 OKTOBER gaat ‘LEWIEKE!’ van ‘T MESTREECHS VOLLEKS TEJATER in première in Theater aan het Vrijthof. In ‘De kronieken van LEWIEKE!’ verhaalt regisseur en producent Peter Noten over de voorbereidingen van dit theaterspektakel die ruim drie jaar in beslag namen.

BOE HOLE VEER 120 KINDER VAANDAN?
‘LEWIEKE!’ is een dialectbewerking van ‘OLIVER!’. De hoofdrollen in deze musical zijn voor een groot deel weggelegd voor kinderen. Een oude theaterwijsheid zegt: werk nooit met kinderen en met (levende) dieren. In ‘LEWIEKE!’ zitten, ‘hawt uuch vas’, 120 kinderen tussen 8 en 14 jaar en één hond. Vanwege het groot aantal voorstellingen zijn bij ‘LEWIEKE!’ drie teams van 40 kinderen nodig die bij toerbeurt spelen. “Boe hole veer die in ’s hiemelsnaom vaandan?” Het antwoord was simpel: “Die zalle veer mote zeuke”. Dat was het begin van een regiowijde zoektocht.

AUDITIES
Na een oproep in de media in oktober 2019 kwamen honderden aanmeldingen uit de hele provincie binnen. De auditiedagen in Kumulus waren heel intensief maar vooral heel bijzonder. Zouden er geschikte kandidaten tussen zitten? Aan het einde van de eerste auditie-dag was het duidelijk: Limburg barst van het talent! Vanwege de pandemie moesten in de loop van de tijd nog een paar nieuwe auditierondes worden uitgeschreven. De drie Lewiekes werden gevonden: Sverre Delamboye, Jesse Ceulen en Dorian Haine. Voor de rol van Bèrke Batteraof (oftewel The Artful Dodger in het origineel) werden Maud Severins, Naomi Lemeer en Levy van Dijk gekozen. Uiteindelijk was de ploeg compleet en konden de repetities van start gaan.

‘Rippetere en nog ins rippetere’
De drie kinderteams in ‘LEWIEKE!” bestaan elk uit een Lewieke & een Bèrke, een boevenbende en een kinderensemble. Die groepen hebben allemaal apart geoefend. Dat betekent ‘rippetere, rippetere en nog ins rippetere’. Een speciaal geformeerd team studeerde de zang, de dansen en de regie met de jonge talenten in. Een kindercoördinator zorgt dat de ouders en de kinderen geïnformeerd worden. Met elke repetitie zie je de kinderen groeien in hun rol. Het hele proces is in een stroomversnelling gekomen toen de volwassen hoofdrolspelers erbij kwamen. Het enthousiasme en het speelplezier van de jonge talenten werken elke repetitie weer heel aanstekelijk. Vlak voor de zomer kwamen de verschillende spelersgroepen – kinderen en volwassenen – samen. Een spannend maar ook een mooi moment. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op zijn plek.

NIEUWE GENERATIE ‘KEMEDIESPEULERS’
De keuze om ‘LEWIEKE!’ op te voeren is bewust. Door zoveel mogelijk jong talent een kans te bieden, hoopt ’t Mestreechs Volleks Tejater de traditie van het ‘kemediespeule’ door te geven aan een volgende generatie. Werken bij ‘LEWIEKE!” met kinderen (en met een hond) mag dan tegen die oude theaterwijsheid ingaan, maar het is een onvergetelijke ervaring waar Maastricht hopelijk veel plezier aan zal beleven.

TEKST Peter Noten FOTO Peter van Hooren