Jonge DJ’s geven weekend op RTV Maastricht-radio kleur

Op RTV Maastricht-radio is voor ieder wat wils wat te horen. Zo ook voor de jongere luisteraars. Zij worden onder meer bediend door twee jonge DJ’s die wekelijks een programma de ether in slingeren. Het gaat om Lucas Lejeune (17) van Lucas on Air en Henri van Mierlo (30) die elke zaterdag Weekend Vibes presenteert.

Hij zit midden in zijn studie journalistiek die hij in Utrecht volgt. En toch geeft Lucas Lejeune iedere vrijdag vol gas naar Maastricht om om 19.00 uur zijn show Lucas ON AIR te presenteren. Gratis vlieguren voor de journalist in opleiding die zo in ieder geval volop ervaring opdoet in het vak van radio maken. En daarbij is RTV Maastricht ook niet het eerste kanaal waar hij presenteert. Sinds zijn twaalfde is Lucas al actief met het maken van radio. Ook bij ML5 en Loes FM is Lucas actief (geweest). “Ik wil ooit op een landelijke zender te horen zijn. Wellicht dat ik via RTV Maastricht de volgende stap kan zetten.” Met zijn programma bij de stadsomroep zo vlak voor het weekend hoopt Lucas een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. “Ik vind dat ik een energiek programma presenteer waar je leuk het weekend mee in kan. Ik draai veel uptempo-muziek en countrynummers. Dat laatste komt omdat ik ooit op uitwisseling was in de Verenigde Staten en die muziekstijl daar heb leren kennen.” 

Wekelijkse items

Lucas krijgt wekelijkse assistentie van technicus Daan, een student ICT, die tevens een eigen item in de show heeft over technische snufjes. Verder is er het wekelijks terugkerende blokje met Duitse muziek. “Daar zitten vaak nummers tussen die in Duitsland platgedraaid worden maar hier nog geen podium hebben.” Lucas merkt dat zijn programma aanslaat. “Er is veel belangstelling. Artiesten benaderen me of ze te gast mogen zijn. Daarmee merk ik wel echt dat RTV Maastricht meer draagvlak heeft dan de andere omroepen waar ik bij heb gezeten.” 

Weekend Vibes 

Een dag later meldt ook Henri van Mierlo zich achter de microfoon. Hij was heel lang de helft van het duo Mick & Henri, dat elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur te horen was. Maar omdat radiomaken op zaterdagmiddag niet meer goed uitkwam voor Mick, is deze helft verhuist naar een programma doordeweeks bij omroep Bie Os. Henri zet het programma bij RTV Maastricht voort, maar nu onder de naam Weekend Vibes. Hij heeft tevens enkele aanpassingen gedaan. “Henri’s tipparade is bijvoorbeeld toegevoegd. Hierin laat ik een totaal onbekend nummer horen, dat wat mij betreft niet in de Top 40 had misstaan.” Andere rubrieken zijn ‘Copy Paste’, waarin twee nummers met dezelfde titel worden uitgelicht, er is een artiest van de maand waarbij de luisteraar wordt meegenomen in het leven van hem of haar en er is de middagmix; vijf nummers aan elkaar vastgemixt die een bindende factor hebben en waarvan de luisteraar deze mag raden. Daarnaast laat Henri twee liedjes horen die de dag ervoor zijn uitgekomen op de diverse streamingsdiensten. Die zijn dan meteen genomineerd voor de competitie ‘beste release van het jaar’. “Net als dit jaar, stel ik daar een top 50 van samen die ik dan in januari 2022 presenteer. Mick komt ergens in juli eenmalig terug voor een tussenstandshow.” 

Doelgroep 

Henri, die werkzaam is bij VDL Nedcar in Born, heeft voor ogen voor wie hij het doet. “Voor al die mensen die op zaterdag in huis aan het klussen zijn bijvoorbeeld, en op de achtergrond leuke muziek en een gezellige stem wel kunnen waarderen. Ik voel de verbinding ook met de luisteraar in de studio. Alsof ik een gesprek met de mensen thuis aan het voeren ben.”